IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведската икономика се свива за четвърто поредно тримесечие

Високите лихвени проценти потискат бизнес активността в скандинавската държава

10:25 | 29.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Швеция отбеляза четвърто поредно тримесечие на спад, тъй като намаляването на лихвените проценти, което би могло да стимулира активността в най-голямата скандинавска държава, все още не се е осъществило, предаде Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната е намалял с 0,1% през от януари до март в сравнение с четвъртото тримесечие на 2023 г., според предварителна оценка, публикувана от Статистическия институт на Швеция в понеделник. Прогнозата на икономистите беше за ръст от 0,2 на сто.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата скандинавска икономика е засегната по-силно от нарастващите разходи по заемите в сравнение с повечето други европейски държави, тъй като много домакинства имат големи дългове с фиксирани краткосрочни лихвени проценти. Това доведе до намаляване на разходите и в същото време спадът в жилищното строителство стимулира свиването на икономиката, като производството се свива от второто тримесечие на миналата година.

Централната банка на страната намекна, че облекчението на паричната политика е на хоризонта, като се очаква финансовата институция да намали основната си лихва от 4% през май или юни. Заедно с по-бавното нарастване на цените, това дава на домакинствата малко повече оптимизъм, като потребителското доверие се повиши до най-високото си ниво от февруари 2022 г. насам.  

Други данни, публикувани в понеделник от статистическата агенция, показаха, че продажбите на дребно са намалели с 0,4% през март спрямо месец по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още