IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Испания се ускорява след премахването на държавната енергийна помощ

През април потребителските цени са се повишили с 3,4% на годишна база

11:05 | 29.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Испания се ускорява за втори пореден месец, след като правителството на страната взе решение да прекрати помощите, които задържаха под контрол нарастващите разходи за енергия.

Публикувани в понеделник данни сочат, че през април потребителските цени са се повишили с 3,4% на годишна база. Ръстът съвпада с този, прогнозиран от икономисти в анкета на Bloomberg.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

Като се изключат разходите за храни и енергоносители, базисната инфлация се забавя повече от очакваното до 2,9% - най-ниското ниво от началото на 2022 г.

Икономическите данни за Испания, където правителството намалява някои субсидии, остават на заден план заради политическата драма, която се разиграва в Мадрид. Министър-председателят Педро Санчес ще обяви в понеделник по обяд дали ще остане на поста си, а ако реши да се оттегли, това ще доведе до нови парламентарни избори и още несигурност.

По-късно днес се очакват и данни за инфлацията в Германия, която вероятно също се е ускорила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още