IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галин Попов: Присъединяването към еврозоната може да струва над 500 млн. лв. за бизнеса

Разумна дата за приемане на европейската валута изглежда 1 юли 2025 г., посочи изпълнителният директор на Асоциацията на търговците на нехранителни стоки Галин Попов

09:50 | 30.04.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Присъединяването на България в еврозоната за бизнеса може да струва и над 500 милиона лева, като само смяната на софтуера би струвала около 3 милиона лева. Тази прогноза в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи изпълнителният директор на Асоциацията на търговците на нехранителни стоки адвокат Галин Попов.

Той предупреди, че липсата на нормативна рамка би създала сериозни затруднения за бизнеса около приема на България в еврозоната – компаниите ще се сблъскат с нуждата от пренастройване на софтуерите си и обмена на валута, за които предвидените срокове са кратки.

Според него разумната дата за присъединяването в еврозоната изглежда 1 юли 2025 г., „за да може да се изчистят всички проблеми, които може да възникнат“.

„Нужна е сериозна подготовка за влизането на България в еврозоната, като бизнесът се интересува от предвидимостта и наличието на нормативна рамка, за да може процесът на приемане да се случи по нормален начин, посочи Попов. – Вижда се старание от държавата, която започва процеси, свързани с изпълняване на инфлационните критерии, но бизнесът се притеснява, че нормативната рамка няма да е готова в удачен срок."

Адвокатът смята, че фокусът на държавата е насочен към облекчаването на процеса за гражданите, но се надява да не се пренебрегва бизнесът, тъй като ако той не е готов, ще изпита сътресения при приема на еврото, а това ще се отрази на потребителите.

„Законодателната рамка би дала възможност на бизнеса да се подготви, като колкото по-рано се направи, толкова по-добре за компаниите“, съветва Попов и се надява процесът преди присъединяването в еврозоната да премине гладко, що се отнася до промяна на софтуера, използван от компаниите.

По думите на адвоката друга голяма спънка за бизнеса са заложените срокове, в които ще може да се обмени лев към евро. „Това е предвидено да се случи в рамките на две седмици преди присъединяването на България в еврозоната, обясни Попов и пресметна, че ако това се случи на 1 януари 2025 г. двете седмици ще са значително по-малко заради наличието на много почивни дни и празници в края на декември. – Един месец след приемането на еврото ще има дуализъм в търговските обекти, като ще може да се заплаща и в двете валути, но рестото задължително ще трябва да бъде връщано в евро, което би създало усложнения за бизнесите, ако не са успели навреме да конвертират“.

Адвокатът напомни, че в закона е заложено, че никой търговец няма право да вдига цените при въвеждането на еврото, ако няма обективни причини за това. „Мярката предпазва от изкуствено надуване на цените", отбеляза Галин Попов и обясни, че думата „обективни“ е много широка и няма конкретно заложено значение.

Той е на мнение, че това може да създаде казуси, в които даден бизнес е принуден да вдигне цените вследствие на реални фактори, но проверяващите може да не сметнат това за „обективна“ причина. 

Ще предвиди ли помощ за бизнеса държавата при преминаване към еврото? Ще успеят ли софтуерните компании да пренастроят в срок техниката на търговците? Ще се справят ли „Български пощи“ с ролята си на чейндж бюро? Как се отразява на бизнеса сегашната политическа ситуация на турбулентност?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още