IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-евтината енергия понижава заводските цени и през март

Цените на производител се понижават с 1,6% на месечна база и с 8,7% спрямо година по-рано, сочат данни на НСИ

14:14 | 30.04.24 г.
Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Производствените цени в България продължават да се понижават и през март на месечна и на годишна база. Спрямо година по-рано заводските цени намаляват основно заради по-евтината енергия и по-ниските разходи в химическата и фармацевтичната промишленост.

Цените на производител се понижават с 1,6% през март спрямо предходния месец и с 8,7% спрямо година по-рано, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо предходния месец намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8,2%. Покачване се наблюдава в добивната промишленост - с 6,3%, и в преработващата промишленост - с 0,1%.

По-високи цени в преработващата промишленост са отчетени при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 8,6%, на основни метали - с 3,1%, и на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1,4%. Понижение на цените се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 1,5%, на дървен материал и изделия от него, без мебели, както и при производството на химични продукти - с по 0,9%.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността

Източник: НСИ Източник: НСИ

Спрямо година по-рано спад на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 31,2%, и в преработващата промишленост - с 0,4%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение - с 3,4%.

Понижение на цените в преработващата промишленост е регистрирано при производството на химични продукти - с 8,1%, на хартия, картон и изделия от хартия и картон - със 7,9%, и производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7,7%. Съществено нарастване на цените се наблюдава при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 13,7%, на изделия от каучук и пластмаси - с 10,4%, и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 9,5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 3,3% през март спрямо предходния месец. Понижение е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9,1%, и в преработващата промишленост - с 0,5%. Увеличение е регистрирано в добивната промишленост - с 2,9%.

По-ниски цени в преработващата промишленост се наблюдават при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели, както и при това на химични продукти - с по 1,4%. Намалели са цените и при производството на лекарствени вещества и продукти - с 0,7%. Нарастване на цените е регистрирано при производството на изделия от други неметални  минерални суровини - с 2,2%, а също и при това на облекло - с 1,1%.

На годишна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 12,7%. Спад на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 30,6%, и в преработващата промишленост - с 1,1%, докато цените в добивната промишленост нарастват - с 0,1%.

Спрямо март 2023 г. спад на цените в преработващата промишленост е регистриран при производството на химични продукти - с 12,7%, на основни метали - с 10,6%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 9,5%. Увеличение на цените е отчетено при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8,5%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 8,1%, и производството на облекло - със 7,9%.

Индексът на цените на производител на международния пазар нараства с 1,3% през март 2024 г. спрямо предходния месец, а спрямо март 2023 г. се понижава с 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още