IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Япония се е свила рязко през първото тримесечие

Това може да създаде известно колебание за централната банка за бъдещата посока на основните лихви

09:30 | 16.05.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Япония се е свила по-рязко от очакваното през първото тримесечие, след като слабата йена продължава да засяга потребителите. Това създава ново предизвикателство за повишаването на основните лихви още над нулата, предава Ройтерс.

Предварителните данни за брутния вътрешен продукт (БВП), публикувани в четвъртък, показаха, че икономиката на Япония се е свила с 2,0% на годишна база през периода януари-март спрямо предишното тримесечие, което е повече от спада от 1,5%, очакван в проучване на Ройтерс.

Низходящо ревизираните данни показват почти пълна липса на движение в БВП през четвъртото тримесечие на 2023 г. заради понижаване на прогнозите за капиталовите разходи.

Макар че предварителните данни за капиталовите разходи често подлежат на тежки ревизии в окончателното издание, общият спад във всички компоненти на БВП предполага, че икономиката на Япония не е имала основен двигател за растеж през първото тримесечие.

Това може да създаде известно колебание за централната банка, която повиши лихвите през март за първи път от 2007 г. насам и оттогава даде знак за намерението си да продължи политиката на затягане.

„Възможно е времето за повишаване на лихвите да бъде отложено в зависимост от това как БВП може да се възстанови през текущото тримесечие“, казва Йошимаса Маруяма, главен пазарен икономист в SMBC Nikko Securities.

Според него макар че икономиката със сигурност ще се възстанови през текущото тримесечие поради нарастващите заплати, остава несигурност около потреблението в сектора на услугите.

Последните данни показват спад на БВП на тримесечна база от 0,5% спрямо 0,4%, очакван от икономистите. Ревизираните данни за първото тримесечие ще бъдат публикувани на 10 юни.

Слабата йена създаде икономика на две скорости в Япония, като секторите на износа и туризма като цяло се възползваха от по-конкурентен обменен курс, но домакинствата и малките предприятия са притиснати от завишените цени на вносните стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още