IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в САЩ се ускорява през май

Ценовият натиск в страната обаче се засилва

21:26 | 23.05.24 г.
Снимка: George Frey/Bloomberg
Снимка: George Frey/Bloomberg

Бизнес активността в САЩ се ускорява през май до най-високото си ниво от малко повече от две години. Производителите обаче сигнализират за рязко повишаване на цените на редица ресурси, което предполага, че инфлацията при стоките може да се ускори през следващите месеци, предава Ройтерс.

В четвъртък S&P Global съобщи, че нейният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за САЩ, който проследява секторите на производството и услугите, е скочил до 54,4 пункта. Това е най-високото му равнище от април 2022 г. насам. За сравнение, през миналия месец показателят възлизаше на 51,3 пункта.

Резултат над 50 пункта означава разширяване на частния сектор, като икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха индексът през май да остане почти без промяна на ниво от 51,1 пункта. Повишението беше стимулирано от услугите, като там индексът на мениджърите по поръчките се повиши до 54,8 пункта от 51,3 пункта през април. Измерителят в промишлеността е напреднал от 50 пункта на 50,9 пункта.

На пръв поглед нарастването на активността предполага, че икономическият растеж се е ускорил в средата на второто тримесечие. Брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна с 1,6% на годишна база през първото тримесечието на годината.

Измерителят на S&P Global за новите поръчки, получени от частния бизнес, се повишава до 51,7 пункта през този месец от 49,1 пункта през април, сочат още данните. Показателят за заетостта се свива за втори пореден месец, макар че темпът на намаление е по-умерен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още