IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски с емоционално обръщение към руснаците: С кого ще воювате?

Украинският президент е поискал разговор с руския си колега Владимир Путин, но отговорът е бил "тишина"

08:21 | 24.02.22 г. 11
<p>
	<em>Володимир Зеленски. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Володимир Зеленски. Снимка: Bloomberg LP

Малко след началото на военната операция на Русия в Украйна украинският президент Володимир Зеленски се обърна в емоционално обръщение на руски език към руснаците "не като президент, а като гражданин на Украйна". В него той коментира, че образът на Украйна, който се гради в руските медии, е съвсем различен от реалността.

Володимир Зеленски коментира, че е поискал разговор с руския си колега Владимир Путин, а отговорът е бил "тишина". "Такава тишина трябваше да има в Донбас", посочи той и посочи, че операцията, наредена от Москва, може да стане причина за голяма война в Европа с мотива, че трябва да бъде освободен украинският народ.

"Но украинският народ е свободен, той сам гради своето бъдеще. Гради, а не разрушава", категоричен беше Зеленски. "Искаме сами да градим своята история - мирно и спокойно", допълни той.

"Това е нашата страна, нашата история, защо искате да воювате и с кого?", обърна се той към руснаците и посочи, че много от тях са били в Украйна, учили там или имат роднини в страната. "Народът на Украйна искат мир. Властите искат мир", категоричен беше още Зеленски, но предупреди, че ако има военна операция и бъдат застрашени гражданите и децата, "ще се защитим"

"Не да нападнем, а да се защитим", каза още Зеленски и допълни, че най-големите  губещи от тази война ще бъдат хората.

"Казват ви, че сме нацисти, но може ли народ, който е дал повече от 8 млн. жертви в борба срещу нацизма, да бъде наречен така", каза още украинският президент по повод обвинения, отправяни от Владимир Путин. Той отрече категорично, че се готви да напада украински градове и региони, в които е бил стотици път, празнувал е с приятели, в които живеят родители на негови приятели.

По-рано Владимир Путин се обърна към украинските граждани с думите, че са се клели във вярност на Украйна, но не и на престъпното правителство, което я ограбва. Той призова военните да "сложат оръжие и да се приберат у дома".

Володомир Зеленски отбеляза в своята емоционална реч, че неговият дядо е бил част от пехотната армия на СССР във Втората световна война. "Той почина като полковник в независима Украйна", допълни още той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Трудно ще накараш този, който не иска да се бие да прави това. В първия възможен случай ще ти тегли калайката и ще се предаде на врага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 6
redcretin
преди 2 години
Изглежда не осъзнаваш, че при една мобилизация ти като русофил ще се биеш срещу руснаци в армия на НАТО хахахаха :)Тук в Рашастан нямаме лъв, а смрадлив пор - и ще бъде запомнен именно като такъв на бунището на историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
оксиморон
преди 2 години
В животинския свят ако чакал дърпа опашката на лъв какъв ще е крайния резултат? Спомняте ли си украински депутати които твърдяха, че само за 3 дни ще превземат Москва. Предлагам на всички ЗАЩИТНИЦИ на "ДЕМОКРАТИЧНИЯ" ЗАПАД да станат доброволци и начело с Елена Поптодорова и Соломон Паси да се бият срещу Русия / ИМАМ ПРЕДВИД ДА СА В ПЪРВИТЕ ОКОПИ, А НЕ ПО СТУДИЯ В КИЕВ /.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Само да ти напомня,че и Хитлер така започна със Судетите където 99% бяха немци. Да ти напомням ли ,че в България има райони с над 90% турско население. Ами нека да идва Турция и да си ги взема тези райони :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
dr.5rov
преди 2 години
Като се обърне колата пътища много. Всички сме така. Като ни се случи нещо лошо си казваме "ама то можеше и по друг начин". Можеше, но не го направиха. Като виждаха фикс идеята на Путин по отношене на Украйна защо не потърсиха друго развитие на отношенията? Можеха да получават облаги и от ЕС и от Русия. Просто трябваше да работят за някакъв статут на необвързана страна, еднакво отдалечена/близка и от ЕС и Русия. Но бяха насърчавани (няма да казвам от кого) да заемат колкото се можеше по конфратационна полиика спрямо Русия. Сега стана късно да се сеща, че двата народа са свързани както казва и той и от роднински връзки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
0pk
преди 2 години
Тоя сега се сети, че иска да говори. 4 години говориха на Порошенко, 4 години му говорят и на него, никой не се научи да слуша :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
das
преди 2 години
Е как с кого воюват? С назначените управляващи на Украйна воюват, не с народа, голяма част от който са си руско население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още