IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петков след срещата с Вархеи: България има три условия към РСМ за членство в ЕС

Очаквам подкрепата на България, заяви европейският комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи

12:51 | 09.06.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България има три ясни изисквания към Република Северна Македония, за да има напредък по темата за членството ѝ в Европейския съюз (ЕС). Това заяви министър-председателят Кирил Петков след среща с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи в Министерския съвет.

Кирил Петков внесе разяснението заради „най-различни неверни твърдения, че българското правителство имало две външни политики“.

„Искам ясно да заявя пред българските граждани и пред комисар Вархеи, че България има три ясни изисквания за напредването по темата Северна Македония" и вдигането на ветото над преговорната рамка на страната за членство в ЕС, заяви Петков. Той посочи, че това са спазване на Рамковата позиция, приета от българското правителство, включване на българите в конституцията на Северна Македония, за да могат правата им да бъдат защитени, и Договорът за добросъседство да се изпълнява.

Това са били нашите дискусии и преди, и сега и работим да видим дали е възможно ЕС да бъде гарант за тези три условия, уточни премиерът.

От своя страна Вархеи заяви, че е имал конструктивен диалог с българското правителство. Очаквам подкрепата на България по развитието на въпроса, каза еврокомисарят.

 

 

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още