IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Мафията току-що загуби коалиционния си партньор

Петима депутати и бившият спортен министър Радостин Василев обявиха, че напускат групата на "Има такъв народ" в парламента

19:12 | 13.06.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Зара Русева, БГНЕС</em></p>

Снимка: Зара Русева, БГНЕС

Петима депутати и подалият оставка спортен министър Радостин Василев свалят доверието си от Слави Трифонов и напускат групата на "Има такъв народ" в парламента. Това обяви Василев на пресконференция на националния стадион "Васил Левски".

"В качеството си на министър на младежта и спорта, освен че съм подал своята оставка, не мога повече да подкрепям действията на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов и свалям своето доверие от него. България ми е по-важна от задкулисите интереси на група лица, които най-вероятно владеят нашия лидер", заяви Радостин Василев.

Поздравявам ги, тези хора са наистина смели, каза от своя страна премиерът Кирил Петков на пресконференция на „Продължаваме промяната“, свикана заради решението на депутати от „Има такъв народ“ да напуснат партията на Слави Трифонов.

„Искам да благодаря за смелостта на Радостин Василев, който в последните шест месеца се бореше с мафията в спорта, въпреки че нямаше подкрепа от КПКОНПИ заради нежеланието на Слави Трифонов да му помагат“, каза Петков.

„Благодаря на Георги Георгиев, Иво Атанасов, Николай Радулов, Деян Петков, Светлин Стоянов. „Днес видях едни смели хора, които знаят, че тяхната лоялност не е към задкулисния певец с неговите 20-годишни приятели и Орлин Алексиев и компанията“, допълни премиерът.

„Поздравявам ги. България има шанс. Мафията току-що загуби коалиционния си партньор“, каза още той.

„Мафията загуби възможността да сформира правителство, оттук нататък думата е на народа“, изтъкна министърът на финансите Асен Василев.

„В българския парламент вече има депутати, които са свободни да действат така както им диктува съвестта и в името на народа. Надявам се те да стават все повече в този и в бъдещите парламенти. Защото, когато държавата се управлява от диванчета и фотьолчета от хора, които нямат смелостта да влязат в парламента и да положат клетва, това е причината за батака, в който се намираме в момента“, добави Василев.

„Държавата трябва да се управлява от нейните законни представители, които всеки ден идват на работа в парламента, а не от сценаристи зад кулисите или от бивши премиери в джипки, или от почетни председатели в сараи. Когато политиката на България започне да се прави от официалните институции, от хората, които са положили клетва да работят в интересите на народа, тогава ще имаме нормална държава“, изтъкна Василев.

Той допълни, че по конституция битката с мафията зависи от достатъчно подкрепа в парламента. „Ако няма такава подкрепа, няма смисъл от това правителство, трябва да отидем на избори и да убедим гражданите, че битката срещу мафията е ключова", каза Василев.

Управляващата коалиция се нуждае от най-малко 12 депутатски гласа извън оставащите в нея партии, за да продължи да управлява. 

По време на тази пресконференция в парламента заместник-министърът на земеделието Иван Христанов  заяви, че работата на пункта "Капитан Андреево" е олицетворение на мафията и символ на ограбването в България.

Вече има и заплахи срещу депутатите от ИТН, подкрепили "Продължаваме промяната". Те вече ще са с охрана, стана ясно по време на събитието.

По-рано днес на пресконференцията, на която обяви, че напуска ИТН заедно с още петима депутати, бившият спортен министър Радостин Валисилев заяви, че си тръгва от партията с огромна тъга, защото в последните две години е вложил цялата си енергия, воля и умения да изгражда структурите на партията и да убеждава хората през април, юли и ноември в нейните идеали и в това, за което гласуваха 2,5 млн. българи на референдума, 500 хил. българи през април и 650 хил. през юли.  Василев Василев

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Но дойде моментът, в който за мое огромно съжаление мафията проби в „Има такъв народ“. Явно надеждите, които аз и огромната част от българите имахме в последните две години, ще останат нереализирани. Заявявам го с огромно съжаление, защото съм обикалял и съм убеждавал хиляди българи да подкрепят идеите на „Има такъв народ“. За съжаление, поведението на господин Трифонов като едноличен собственик на тази партия доведе до това, че тя се самоизчегърта, а последните му действия водят до това, че се изчегъртва и държавата", каза Василев.

"Решението на господин Трифонов да изтегли министрите си от кабинета не е координирано с никого. Вчера той два пъти излъга, че това е споделяно с парламентарната група. Аз самият разбрах, че ще бъда изтеглен половин час след неготово изказване. Не съм виждал господин Трифонов, откакто станах министър. Някои от нас не са го виждали повече от година", допълни бившият вече спортен министър.

"Слави Трифонов никога не се е интересувал от мнението на избирателите, Слави Трифонов никога не се е интересувал от своите депутати, той не ги познава. Той познава господин Балабанов, господин Тошко Йорданов, Ива Митева, господин Каримански и мен… Оправдавах всичко това със затрудненото му здравословно състояние и особения му характер, при всичките ми срещи с него в мен все повече се задълбочаваше усещането, че за съжаление това не е парламентарен проект, ИТН е бизнес проект", каза още Василев.

Сега ще ни изкарат предатели, че сме купени, добави той. "Каня Тошко Йорданов те да кажат дали получават финансови облаги във връзка с ангажименти към структури от МРРБ. Всъщност заради това министерство пада държавата", заяви Василев.

"Не мога повече да бъда от тази структура заради лидера на партията и неговия кръг от хора. Не съм си позволил да открадна и едно захарче от някого през последните 6 месеца. Не съм искал нищо, продължавам да бъда себе си, мога да бъда тормозен и тероризиран, но не мога да бъда купен от никого", посочи още бившият спортен министър. Аз не съм крадец, категоричен беше той.

Депутатът от ИТН Георги Георгиев заяви, че нищо не е искал от партията. "Офисът в Плевен е направен със средства на членовете на партията, Трифонов не пожела да присъства на откриването на офисите. Аз изтеглих доверието си от (регионалния министър Гроздан) Караджов още през февруари", добави Георгиев.

Иво Атанасов каза, че за него днес е един от най-тежките дни. "Аз не съм политик, не съм членувал в никоя партия досега. Вярвах в ИТН, в каузата, за мен това беше кауза. Целта беше смяна на порочния модел ГЕРБ. ИТН трудно функционираше и това не е само мнение. Тази партия е лидерска, на нас ни беше ясно, но ние сме приели устав, който беше потъпкван от ръководството на партията", каза Атанасов.

Той допълни, че решението му да напусне партията не е плод на емоция, а го е взел веднага след Нова година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 1 година
не съм гласувал за тях, че да е пак... но за сега се справят прилично, може и да гласувам за тях на следващите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Клъцнаха ли пАтока , а ... ?! Евала на Кирил и Асен ... :))) ... Щом квичuте копейките под такива новини , значи са свършили нещо полезно ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 8
Борката
преди 1 година
многопростоКиро е на път да го изринат със сопи. Българският народ е търпелив, но не чак толкова. Комедията скоро ще се смени с трагикомедия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
ing5rov
преди 1 година
гласувайте пак за "кирето и асен" , както казва гевендиева ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
melon
преди 1 година
Клановете воюват. Все в името на доброто на страната и народа, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 1 година
ууу, пак усояхте да го направите интересно... сега, на наш гъъъз е цялата постановка, но поне е интересна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още