IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Ние спазихме нашите обещания

Търсихме истински съмишленици, но има много хора, които просто ги е страх, каза премиерът във връзка с неизпълнения мандат

20:34 | 09.07.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Аз съм съм много горд от целия отбор зад този кабинет, защото "Кирил Петков" е просто заглавието зад нас. Ние спазихме нашите обещания, обещахме нулева толеранстност към корупцията и да следваме правилния път към промяната и въпреки че беше много по-кратко, отколкото си представяхме, поглеждайки назад, нито едно решение не наруши това обещание. Това заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков в ефира на bTV.

Петков сподели, че от "Продължаваме промяната" (ПП) се "борили много" за привличането на независими депутати, за да се достигнат необходимите 121 гласа. "Въпросът е кой иска да бъде в следващото управление и кого бихме допуснали. Когато говорим за марки като ИТН, ГЕРБ ДПС - зад всяка една от тези думи стои човек. Зад ГЕРБ стои Бойко Борисов, зад ДПС е Делян Пеевски, зад ИТН е Слави Трифонов с неговия приятел Орлин Алексиев. Въпросът беше готови ли сме да седнем с един от тези хора", обясни Петков.

"Отговорът беше не. Вторият въпрос беше можем ли да намерим хора, които да се откъснат от тяхната зависимост от тези хора. Лично аз съм провел толкова много разговори с цел да ги убедя, че ако станат независими, можем заедно да направим България независима", каза Петков.

"Разбрахме, че има много хора, които просто ги е страх. Страшно е да кажеш на един лидер, който има леко мафиотски поведения... говоря и за Слави Трифонов, и за Борисов. Отивайки при г-н Борисов с пурата, все едно отивате при някого от Сицилия", коментира министър-председателят в оставка.

"Търсихме истински съмишленици, които да осъзнаят историческата тежест на своето решение"', посочи Петков.

Колкото до 22-а закона, необходими да бъдат приети, за да получи България парите по Плана за възстановяване и развитие, гостът обясни, че "най-важните от тях изискват нов парламент".

Той каза, че ПП биха преговаряли и с БСП, и с "Демократична България", ако могат да им покажат, че управлението няма да зависи от Пеевски, Борисов и Трифонов.

Управлението на кризите от кабинета в оставка Петков оцени с Мн. добър (5). Той поясни, че през първото тримесечие българската икономика се е разширила с над 4%, надминавайки повишението на германската. "Петица е за справянето в тези условия. Ако беше нормална икономика, бумът щеше да е много по-голям", каза Петков.

По темата за Северна Македония, която продължава да доминира заглавията, Петков посочи, че е била "като мъгла за отвличане на вниманието, докато се опитваха да вземат едни средства в АПИ и "Автомагистрали"".

"Френското предложение беше безпрецедентно добро и сложи българската позиция да стане европейска. За Северна Македония е им е много трудно да възприемат тази позиция в този момент, но според мен ще осъзнаят, че ако страната иска да се развива, европейският път е единственият", сподели Петков.

"Отварянето на гръцката газова връзка бе безпрецедентен успех, за мен беше умопомрачаващо", каза премиерът в оставка и увери, че газ за България ще има.

"Борисов чете този доклад, както дяволът Евангелието", коментира Петков по-ранното изказване на лидера на ГЕРБ.

По-рано през деня в събота Борисов обвини АДФИ, че не е открила никакви нарушения при търговете за строителство на АМ „Хемус“, въпреки всички обвинения на служебните правителства и правителството на Петков.

"Много добре се казва в доклада, на 19-а страница, че ценообразуването е много завишено, а заключенията са, на 34-а страница, че Законът за обществените поръчки е нарушен. Този доклад всъщност очертава доста сериозни проблеми с цялото строителство", допълва Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
мхм ... "порастналите (богати политици)" да попрочетат историята на остров Белене ...горещо препоръчвам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
простонаглоКиро. Точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
Oбичам България
преди 1 година
Този "бай Ставри" е малко като "баба Яга" - става за плашане само на малките деца (бедните хора) - порастналите (богати политици) знаят, че е не е реален ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 1 година
... "мястото на Киро и Асен "... хм , там бай Ставри ше пише шестиците ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Oбичам България
преди 1 година
Едва ли 5-те моста над Дунав, завършването на всички АМ и трите тунела под Шипка могат да бъдат приемани за обещания - това бяха просто лъжи за плебса. От обещанията може да кажем, че изпълнихте доста - наприм ББР финансира "мощно" стартъпи на приятели, парите отделени от Джипко Бибитков отидоха по "ковид програми" (500 млн. кеш), направихте области управители аверчата, спряхте всички дела към олиргарсите и махнахте запора от имотите им - ако съм на мястото на Киро и Асен бих си писал отличен 6. Така, че да не скромничим :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Каква я мислеше президент Радев, каква стана. Пълно фиаско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
cyclop
преди 1 година
Да, жалко само че не бяха обещания към НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ. ...80% не искаха вацина, ти я направи задължителна, жaлъk пpeдател. Потъвай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
обещанията към кого ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още