IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румяна Дечева, ЦИК: Машините за изборния вот трябва да се съхраняват в държавен склад

Хартиеното гласуване създава усещането за купен вот, смята членът на Обществения съвет към ЦИК

10:49 | 10.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор

Има достатъчен държавен ресурс, за да могат машините за изборния вот да се съхраняват в държавен склад. Това мнение изрази в Bulgaria ON AIR Румяна Дечева, член на Обществения съвет към ЦИК.

Според нея на два въпроса трябва да се отговори преди предстоящите избори на 2 октомври.

"Единият въпрос е дали машините са достатъчно надеждни и дали гарантират вота, съхранявани в частен склад", посочи Дечева. "Вторият е дали е изгодно и в обществен интерес държавата да разполага с достатъчно имоти и в същото време да заплаща наем за склад на машините, с които гласуваме“, допълни тя.

По думите ѝ, за да премине вотът спокойно, е необходимо избирателите да имат достатъчно възможности да тестват машините преди деня на изборите.

"На последните избори ЦИК предостави 300 машини на политическите партии и коалиции и всеки, който счита, че може да проведе обучителна кампания на избирателите си. В някои области тези машини не напуснаха складовете. Видяхме нежеланието на политическите сили да се опитат да стигнат до избирателите си, а беше декларирано, че в машините е проблемът", припомни Дечева.

Тя не очаква да има проблеми с машинното гласуване, тъй като вотът е само за парламент. По думите на члена на Обществения съвет към ЦИК машините са много ефективни при вота в чужбина.

"Не очакваме промени при гласуването зад граница. По данни на МВнР ще има около 800 секции. Машините в чужбина сработиха доста добре. У нас са разчетени да обслужат малък брой избиратели, с една машина реално могат да гласуват над хиляда човека, тази възможност се използва много добре в чужбина", уточни Румяна Дечева.

Представителят на Обществения съвет към ЦИК потвърди, че и на тези избори смесен вот ще има в секциите под 300 избиратели и там гражданите ще могат да гласуват с хартиена бюлетина.

Дечева смята, че хартиеното гласуване създава усещането за купен вот. Тя напомни, че при предишни избори прокуратурата не е реагирала и не е проверила сигналите за нередности при гласуване секции, където е гласувано с хартиена бюлетина и машина.

Ефективно ли работят секционните избирателни комисии? Кога ще се осъвремени Изборният кодекс? Как ще се повиши информираността на избирателите?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още