IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Сиела Норма“: Няма да се купуват нови машини за предсрочния вот

Ако се закупят още 2000 машини, ще бъдат покрити всички секции, каза Веселин Тодоров, директор на "Сиела Норма"

12:04 | 11.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Обществена поръчка ще определи коя фирма ще достави машините за предсрочните избори. Нови машини за предстоящите избори обаче няма да се купуват, тъй като за това трябва решение на парламент. Това каза по БНТ Веселин Тодоров, директор на „Сиела Норма" - фирмата, която осигурява до момента машинното гласуване.

Според Тодоров още 2000 машини биха покрили изцяло секциите в страната.

„В момента Изборният кодекс е написан според това колко машини имаше в България тогава и затова пишеше, че машини се слагат в секциите с над 300 избиратели. Ако се закупят още 2000 машини, ще бъдат покрити всички секции. За това обаче трябва да има решение на парламент и сега няма как да стане. Но при един редовен парламент има логика", каза Тодоров.

Наличните машини са 12 837 - тези, които са дали дефекти, ще бъдат ремонтирани за сметка на „Сиела Норма". Устройствата продължават да се съхраняват в същия склад, където и миналата година. 

По думите на Веселин Тодоров обществените поръчки за машините са прозрачни и единственият критерий е цената. „Ние сме една обикновена частна фирма и всеки друг, ако даде един лев по-ниска цена, би могъл да спечели поръчката и да я изпълнява“, коментира той.

Тодоров е категоричен, че гласуването с машини е много по-сигурно от това с хартия, както и че рискът от манипулации е минимален.

„Доказа се първо практически и второ - може да се анализира. Машините имат защита от това някой да интервенира софтуера, той записва, има лок журнал, където се вижда кой какво е правил по време на изборите, има разписки и протокол, които могат да бъдат проверени. Има и технологична възможност за бързо и автоматично броене." 

Тодоров уточни пред БНР, че в момента фирмата започва гаранционно обслужване на хардуера, за да е сигурно, че машините са в изправност.

Всички гаранционни ремонти са безплатни за ЦИК. „Ще ги подменим според указанията на ЦИК, така че машините, хардуерно, ще бъдат в перфектно състояние много преди изборите. А вече е в компетенциите на ЦИК на кого ще възлага конфигурирането на софтуера, инсталирането на софтуера, подготовката за транспортиране, транспортирането, инсталирането по места, поддръжката по време на изборния ден и събирането на машините“, каза Тодоров.

Машините нямат интернет свързаност и Bluetooth и не могат да бъдат хакнати дистанционно, за да бъдат обслужени интересите на конкретна партия, каза Тодоров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още