IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Петков: Един на всеки 4-5 камиона превозва канцерогенни зеленчуци

Дадох съвет за "Газпром" като български гражданин, каза на отделен брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

14:17 | 27.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Един на всеки 4-5 камиона със зеленчуци има афлатоксини, които са канцерогенни и са влизали в храните на нашите деца. Това заяви бившият министър-председател Кирил Петков пред медии от граничния пункт на "Капитан Андреево".

Той обясни, че на граничния пункт е имало частна лаборатория, контролираща всички зеленчуци и плодове, влизащи в страната. "Държавата я нямаше, само частни служители в лабораторията, имаше корупционен канал, през който е минавала цялата тази стока", каза Петков. Във връзка с това той заяви, че една от иницативите на ПП ще е законодателна промяна, която ще забрани на частни фирми да управляват национални обекти, като например българската граница.

"Тук сме да кажем, че изборът е този - не искаме старата политика на Прехода, искаме нова и просперираща България", заяви Петков.

"15 години сме яли отрова", каза и бившият министър на финансите и вицепремиер Асен Василев. Той обясни, че 100% от портокалите, минавали през границата, са със завишени пестициди. Половината от лимоните, които минават в момента, също са такива.

Бившият министър на образованието Николай Денков обясни, че пестицидите нямат вкус или мирис, съответно няма как да бъдат усетени, а наличието им може да се установи само в химически лаборатории.

""Пестицид" означава убиец и като са в ниска концентрация, може да убиват всичко, което вреди на плодовете и зеленчуците - гъбички, бактерии, червеи. При по-висока концентрация обаче те вредят и на хората", подчерта Денков.

Освен това, Василев каза, че всички тирове, минаващи през границата, са били отклонявани от КАТ и "Пътна полиция" да спират на буферен паркинг и да плащат такса. "Даже да няма опашка, тировете пак са били отклонявани", каза Василев.

Междувременно на отделен брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов засегна темата за доставките на природен газ у нас и за "Газпром".

По време на пресконференцията от ГЕРБ посочиха, че миналата вечер комуникационните източници и канали на партията в социалната мрежа Facebook са били обект на "много тежка хакерска атака". По-конкретно става въпрос за три публикации, "които разкриват енергийните далавери на бившите управляващи от ПП", казаха от ГЕРБ.

Една от публикациите касае фалшива новина, че Борисов е заявил, че „Газпром“ трябва да се върне в България през 2023 г.

"Заявих 100% диверсификация от „Газпром“ и никакъв дългосрочен договор. И да заявят, че съм казал да продължи договора с „Газпром“ е абсолютна лъжа. Позволих си да кажа на служебното правителство да внимава в преговорите, за да не ни осъдят и да не платим два пъти количествата газ. Дадох съвет като български гражданин", посочи лидерът на ГЕРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още