IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Казахстан предлага предсрочни президентски избори

Касъм-Жомарт Токаев иска мащабна институционална реформа

14:44 | 01.09.22 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Предсрочни президентски избори още през есента на тази година и предсрочен вот за двете камари на парламента през първата половина на 2023 година, предложи президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев по време на своята реч за състоянието на страната пред парламента. По този начин ще се извърши сериозна реформа в институциите - президент, парламент и правителството, коментира още той и  посочи като пример като за една от тях президентите да могат да заемат само един седемгодишен мандат.

Според него по този начин ще бъде намален рискът от "монополизиране на властта".

Токаев изтъкна още, че това е пътят за изграждането на нов и справедлив Казахстан, който дава равни възможности за всички, и допълни, че предложението му е в интерес на страната, затова и предлага провеждането на предсрочни избори, съобщава The Astana Times.

Мандатът на Токаев изтича през 2024 година, а на парламента - през 2025 година. В момента мандатът на казахстанския президент е пет години и с промени в Конституцията от тази година има ограничения за заемането на този пост - до два мандата. Изключение обаче има за първия президент на страната, който има специален статут в Конституцията.

69-годишният Касъм-Жомар Касаев е вторият президент на Казахстан. Преди него този пост от 1990 година (още по съветско време) до 2019 година заема Нурслутан Назербаев, който подаде оставка. Според разпоредбите на Конституцията при това положение неговото място, до провеждането на избори, заема председателят на Сената на парламента - в този момент Токаев.

Токаев направи впечатление на Запада през юни, когато по време на Петербургския икономически форум заяви, че не признава независимостта на самообявилите се ДНР и ЛНР. Казахастан забрани и използването на символа Z, с който Русия нахлу в Украйна в края на фервуари.

Страната се дистанцира от Русия и според местни медии Токаев организира изтеглянето от Общността на независимите държави (ОНД).  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Импeраторътняма, китайците пазят врата затворена и му правят чай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
То хубаво, ама да не го убие и него течението докато гледа звездите през някой прозорец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още