IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 500 военнослужещи ще подсилят охраната българо-турската граница

Извънредните мерки по българо-турската граница вече дават резултат, каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев

10:15 | 02.09.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Извънредните мерки по българо-турската граница вече дават резултат. Мигрантският натиск намалява. Снощи са били заловени само 500 мигранти, докато преди са хващани по 1000 на денонощие. Това заяви в Регионалната дирекция „Гранична полиция“ в Елхово служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който е на обход заедно с министъра на отбраната Димитър Стоянов по българо-турската граница.

Демерджиев заяви, че много разчитаме помощта от турска страна да се засили. „Да се уплътни зоната от турска страна, тъй като там се събират огромно количество мигранти. Турция в момента на свой ред се намира под безпрецедентен натиск, тъй като охранява много сериозно границата с Афганистан и Сирия“, каза министърът.

По думите му при започналите вътрешни проверки в МВР са установени замесени служители в каналите за трафик. Предстоят и рокади в ръководния състав, както и наказателни производства, заяви Демерджиев, цитиран от БТА.

На този етап капацитетът на мигрантските центрове не е изцяло запълнен. Ако се стигне дотам, ще бъдат отворени разпределителните центрове за настаняване от фургонен тип в Харманли и Елхово, обяви още вътрешният министър. 

Над 350 военнослужещи, командировани от цялата страна, подпомагат охраната по българо-турската граница в момента. Има готовност до седмица да станат над 500 човека, каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. „Извършваме наблюдателно-охранителни действия, но това може да стане само с граничен патрул. Усилваме и с военна полиция, които имат функции за задържане“, каза още военният министър. 

Военнослужещите извършват наблюдателни и охранителни действия в патрули съвместно със служители на ГД "Гранична полиция". Задържането на нарушители на границата се извършва от граничните полицаи. След 7 септември служители на "Военна полиция" ще могат да извършват самостоятелни патрули и те ще имат правомощия и за задържане на нарушители, поясни министър Стоянов.

Сред първостепенните задачи е подобряването на пътната инфраструктура в региона преди зимния сезон. Лошите пътища причиняват щети върху техниката. Военнослужещите на границата разполагат с над 60 единици специализирана техника, поясни министърът на отбраната.

Поради засиления мигрантски натиск Сухопътните войски участват в оказване на помощ на МВР по охрана на южната граница на България от 1 ноември 2021 г. с близо 300 военнослужещи. Периодично се извършва ротация на формированията като досега общо 1559 военнослужещи са участвали в съвместни патрули със служители на ГД „Гранична полиция“. Освен това в периода 29 октомври – 30 декември 2021 г. 25 военнослужещи от състава на 55-и инженерен полк извършиха ремонтно-възстановителни дейности на над 63 км от инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип по българо-турската граница и прилежащия път. 

От 27 август 2022 г. Българската армия увеличава поетапно участието си в охраната на държавната граница с военнослужещи с необходимите технически средства и транспортна техника с повишена проходимост. Военнослужещите провеждат съвместни патрули със служители на ГД „Гранична полиция“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още