IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще осигури временни жилища на пострадалите от наводненията 

Разблокирани са помощи от Държавния резерв, военни и служители на „Автомагистрали“ се включиха в разчистването 

10:23 | 05.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Военните продължават да помагат на пострадалото население. Снимка: МО
Военните продължават да помагат на пострадалото население. Снимка: МО

Държавата ще осигури временни жилища на тези, които са изгубили своите имоти след наводненията в карловските села, надявам се впоследствие да има и по-сериозна реакция, заяви пред Нова телевизия служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. 

По думите му на първо време се търсят климатизирани и отоплени контейнери, за да може да се настанят временно хората, а след това ще се търси и друго решение. „Надявам се, че държавата ще влезе наистина в час“, каза Стоянов. По думите му междуведомствена комисия ще направи оценка на щетите и след това ще подготви необходимите средства, които да бъдат изплатени на пострадалите.

„Там, където сме получили сигнали, сме реагирали незабавно. Още на втори септември беше задействан модулът за преодоляване на наводнения от 61-ва Стрямска бригада. И той отиде веднага в Богдан и Каравелово. Не сме получили друг сигнал, не сме реагирали”, каза военният министър. 

Той обясни, че операцията минава през три етапа – спасяване и евакуация на населението, осигуряване на вода, храна и лекарства и преодоляване на щетите. Още в първия ден са изпратени над 100 човека и 18 машини между Богдан и Каравелово. За съжаление се получи така, че част и от нашите хора бяха отцепени в района, добави Димитър Стоянов.

В рамките на деня в поразените от водата селища от Държавния резерв пристигат помощи от вода и хранителни продукти за цялото население, съобщи пък областният управител на Пловдив Ангел Стоев, цитиран от БНР.  По думите му навсякъде в засегнатите от опустошителното наводнение карловски села, както и в Трилистник и община Калояново, се работи усилено по възстановяване на щетите. В засегнатите села днес пристигат близо 70 тежки машини, десетки войници и доброволци.  В община Калояново са останали наводнени само земеделски земи, като и там започва оглед на щетите. Заради паднал стълб обаче има и проблем с електричеството, заради което едно село в общината е без ток. Аварийните екипи на EVN също вече работят по възстановяването. 

 В Каравелово тази сутрин заседава Кризисният щаб, за да бъде разпределена доставената тежка техника и за да може по-бързо да напредва почистването в засегнатите населени места. Първоначално машините се насочват към Каравелово, Богдан и Слатина, а след това, ако има нужда, ще се търсят възможности и за останалите населени места - общо шест. По думите на заместник-министъра на регионалното развитие Захари Христов вече са направени първите разпределения. Част от камионите вече са потеглили от Каравелово, предстоят огледи на място в останалите две места.

„Четиридесет души от националното управление са на линия тук. „Автомагистрали" разполага с 25 души, 15 камиона, 4 багера, отделно около 10 пътни фирми помагат и те с техника. Всичко, с което разполага регионалното министерство, е налице тук, за да отстранява щетите по пътната мрежа. Почистване на пътищата, мостовите съоръжения, има паднали мостови съоръжения, на които трябва да се направят подходи. Вече след това ще мислим за възстановяване и за изграждане на нови", каза Христов.

Шест са най-засегнатите населени места от наводненията, пет от тях - в община Карлово, каза главен комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" пред БНТ. На хората помагат 136 доброволци. На място са и 29 багера, булдозера и самосвала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още