IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ наложиха допълнителни санкции срещу Иран заради кибератаката в Албания

Според Вашингтон Техеран участва и в други кибердейности срещу САЩ и техните съюзници

12:55 | 10.09.22 г.
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

САЩ наложиха допълнителнии санкции на Министерството на разузнаването на Иран и съответния министър, като обвиняват страната, че е свързана с разрушителната кибератака срещу Албания през юли, предава Ройтерс.

Според Вашингтон Техеран участва и в други кибердейности срещу САЩ и техните съюзници, отбелязва информационната агенция.

Ройтерс припомня, че Албания скъса дипломатическите си отношения с Иран в сряда заради инцидента, като нареди на иранските дипломати и служители на посолството да напуснат ислямската република в рамките на 24 часа.

Министерството на финансите на САЩ посочва в изявление, че Министерството на разузнаването на Иран ръководи няколко мрежи от участници в киберзаплахи, вкл. кибершпионаж и атаки с рансъмуеър, в подкрепа на иранското правителство.

„Няма да толерираме все по-агресивните кибердейности на Иран“, казва в изявлението заместник-министърът на финансите по тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън.

Министерството на разузнаването на Иран присъства отдавна в санкционния списък на САЩ.

Вашингтон смята, че Иран е пренебрегнал „нормите за отговорно мирновременно държавно поведение в киберпространството“, както коментира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Иран определя новите санкции като неефективни и политически мотивирани.

„Подобно на предишните незаконни санкции на САЩ срещу Министерството на разузнаването, тези нови мерки няма да създадат и най-малка пречка в решимостта на служителите по сигурността на иранския народ в тази горда институция“, посочва говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани.

„Съобщението за незабавна подкрепа от страна на САЩ за фалшивите обвинения на албанското правителство срещу Иран... ясно показва, че правителството на САЩ е проектирало този сценарий срещу Иран“, казва още той, цитиран от иранските държавни медии.

Microsoft, чийто екип за изследване на киберсигурността помогна за разследването на инцидента, посочва в публикация в блога си, че иранската кибероперация включва комбинация от техники за дигитален шпионаж, злонамерен софтуер за изтриване на данни и онлайн информационни операции. Целта на хакерите, според изследователите, изглежда е била да поставят в неудобно положение служители на албанското правителство.

Атаките през юли временно прекъснаха правителствените уебсайтове и други обществени услуги в Албания. Анализатори твърдят, че операцията е имала за цел да накаже Албания за подкрепа на иранска дисидентска група, базирана в страната, известна като Mujahedin-e Khalq.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още