IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Русия е платила над 300 млн. долара на свои агенти на влияние по света

Сред споменатите държави, обект на руско посегателство, са Албания, Босна, Мадагаскар и Черна гора

08:15 | 14.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според американските разузнавателни служби Русия тайно е подкрепяла политически партии и кандидати в чужбина със стотици милиони евро. Според доклад на разузнаването, публикуван във вторник, от 2014 г. насам Москва е превела поне 300 млн. долара на повече от две дузини държави, за да повлияе на националната политика в тях.

Но споменатата сума вероятно е само „върхът на айсберга", заяви високопоставен служител на американското правителство, цитиран от Bloomberg. Русия вероятно „тайно е прехвърлила още повече пари, които не са били открити", казва правителственият служител. В доклада не се уточнява за кои държави се твърди, че са отишли руските дарения. Наред с други неща обаче се твърди, че руският посланик е дал няколко милиона долара на кандидат за президент в неуточнена азиатска държава.

„Като осветяваме скритото руско политическо финансиране и руските опити да подкопаят демократичните процеси, предупреждаваме тези чуждестранни партии и кандидати, че ако приемат тайно руски пари, ние можем и ще ги разобличим", казва още служителят на президентската администрация пред репортери. Освен това правителството на САЩ е в процес на публикуване на избрана информация от доклада, каза той.

Според официални лица свързани с Кремъл сили са използвали фиктивни компании, неправителствени организации и други средства за влияние върху политически събития, понякога в полза на крайнодесни групи.

Босна и Херцеговина и Еквадор бяха споменати в предишни доклади на американското разузнаване за руското влияние. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън поиска изготвянето на доклада за руското влияние върху политиката на други държави, след като Русия започна инвазията си в Украйна на 24 февруари. Това беше част от „Срещата на върха за демокрация" на Байдън, която той обяви малко след изборната си победа срещу предшественика си Доналд Тръмп, припомни представител на американското правителство.

В доклада не се разглежда ситуацията в САЩ. Въпреки това американските разузнавателни служби вече обвиниха Москва, че се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп, който по-късно спечели изборите.

САЩ са уведомили повече от 100 държави за своите констатации, а официални лица предлагат по-подробна информация на държавите, които според тях са били обект на посегателство от страна на Кремъл, сред които са Албания, Босна, Мадагаскар и Черна гора. Длъжностното лице заяви, че Вашингтон иска да подчертае мащаба на заплахата, да получи допълнителна информация от целевите държави и да предупреди потенциалните получатели на незаконни руски средства, че те могат и ще бъдат идентифицирани.

Служителят пояснява, че Кремъл планира да преведе още стотици милиони долари, за да повлияе на изборите в своя полза. Служителят е отказал да оцени успеха на руските усилия за оказване на влияние или да обсъди рисковете от руското тайно финансиране на изборите в САЩ.

Руското посолство във Вашингтон не е коментирало темата. 

През юли бившият началник на кабинета на премиера по това време Кирил Петков Лена Бориславова заяви в интервю, че обществени и политически фигури в България получават пари от Кремъл, за да защитават руските интереси. Тя се позова на доклад на българското разузнаване, според който някои от тях вземали по 4000 лв. месечно за услугите си. Бориславова и „Продължаваме промяната“ не предоставиха доказателства за твърденията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още