IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия е готова да преговаря с Европа за решаване на енергийната криза

Не затваряме никои врати за какъвто и да е било диалог или контакт, каза премиерът Йонас Гар Сторе

16:30 | 15.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Газовата платформа Aasta Hansteen на Statoil. Снимка: Bloomberg LP
Газовата платформа Aasta Hansteen на Statoil. Снимка: Bloomberg LP

Норвегия и газовите производители в страната са готови да преговарят с Европейския съюз, за да бъде решена енергийната криза на континента.

„Не затваряме никои врати за какъвто и да е било диалог или контакт“, каза премиерът Йонас Гар Сторе пред репортери в Осло в четвъртък, цитиран от Bloomberg. „Не е в интерес на Норвегия да има извънредни увеличения на цените на газа. Готови сме да чуем компаниите и да видим каква роля можем да играем“, каза още той.

Норвегия и ЕС организираха екип за разработването на начини за справяне с недостига на газ в Европа. Сторе се срещна в четвъртък с мениджъри от най-големите петролни и газови компании в страната, включително Еquinor, Aker ASA и Var Energi.

„Това, от което най-много се притесняват компаниите, е този въпрос за дългосрочните договори и как да се боравим добре с тях“, коментира министърът на енергетиката Терйе Асланд по време на същото събитие.

Ойвинд Ериксен, главен изпълнителен директор на Aker ASA, собственика на Aker BP, заяви, че компанията е отворена към сключването на по-дългосрочни договори с правилните контрагенти.

„При днешните ценови равнища има твърде много риск за повечето частни компании“, коментира Ериксен. „Така че отчасти е въпрос на ценовия механизъм и отчасти въпрос на това как държавата и компаниите могат да работят заедно, за да решат тази много, много сериозна ситуация“, допълни той.

В изказване пред репортери в сряда главният финансов директор на Equinor Улрика Феарн призова политическото ръководство да не обръща гръб на свободния пазар завинаги. Краткосрочните действие „ще имат ефект върху този пазар и е много, много трудно да преценим какви ще са вторичните последствия“, коментира тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още