IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън призова Путин да не използва тактически ядрени оръжия в Украйна

Ако това се случи, Русия ще стане още по-изолирана в света, а американският отговор ще бъде "съответен", предупреди Байдън

09:57 | 18.09.22 г. 1
Цялото интервю на американския президент Джо Байдън за CBS ще бъде излъчено в неделя. Снимка: EPA/БГНЕС
Цялото интервю на американския президент Джо Байдън за CBS ще бъде излъчено в неделя. Снимка: EPA/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън призова руския си колега Владимир Путин да не използва тактически ядрени или химически оръжия след спънките, на които се натъква в Украйна. Той заяви това в интервю за CBS News, което ще бъде излъчено в неделя, предава Ройтерс.

Украинската армия изтласка руските сили при светкавична контраофанзива в североизточната част на страната тази седмица, подлагайки Путин на натиск от националисти у дома да си възвърне инициативата.

Путин предупреди, че Москва ще реагира по-решително, ако войските ѝ бъдат подложени на допълнителен натиск, което предизвиква опасения, че на определен етап той може да използва неконвенционални способи като ядрени или химически оръжия.

На въпрос на репортер на предаването „60 минути“ какво би казал на Путин, ако той обмисля използването на такива оръжия, Байдън отговори: „Не го правете, не го правете, не го правете. Това ще промени лицето на войната като нищо друго след Втората световна война насам“. Откъс от интервюто беше излъчен от CBS в събота.

Байдън допълни, че американският отговор ще бъде „съответен“, но отказа да разкрие подробности. Русия „ще стане още по-изолирана в света, повече от всякога“, предупреди Байдън. „Мащабът на това, което биха направили, ще определи какъв ще бъде отговорът“, допълни той.

Представители на руското правителство отхвърлиха западните твърдения, че Москва ще използва тактически ядрени оръжия в Украйна, но тази възможност продължава да притеснява някои западни страни.

В изявлението, с което обяви нашествието в Украйна на 24 февруари, Путин отправи прикрито непогрешимо предупреждение, че ако Западът се намеси в т. нар. от него „специална военна операция“, той може да използва ядрени оръжия в отговор.

„Независимо кой се опита да застане на пътя ни или… да създаде заплахи за нашата страна и народ, те трябва да знаят, че Русия ще отговори незабавно и последиците ще бъдат такива, каквито никога не сте виждали в цялата история“, допълни той.

Сред другите възможности за Путин са да мобилизира запасняците в Русия, които са около 2 млн. души, и натиск върху Европа да принуди Украйна да започне мирни преговори с Русия, като остави на студено региона тази зима, забранявайки всякакъв износ на енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 18.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
PeterNK
преди 1 година
Трябваше също да бъде призован да не разрешава да се ползват "биологически оръжия"! ... НАй-лошото е обаче, че някой друг може да употреби подобни! А после как се доказва, кой е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още