IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховният представител на международната общност в Босна наложи промени в избирателния закон

Липсва вътрешен консенсус за облекчаване на блокадите във функционирането на институциите на съставните единици на страната

23:01 | 02.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиан Шмит наложи промени в избирателния закон след приключването на изборния ден днес. Босненците гласуваха за свои представители в трите нива на власт в страната.

Шмит налага също така промени в конституцията на Мюсюлманско-хърватската федерация, която, заедно с Република Сръбска, съставя Босна след сключването на Дейтънското мирно споразумение, сложило край на войната в Босна през 1995 година. Това става ясно от съобщение на Службата на върховния представител.

В Мюсюлманско-хърватската федерация живеят предимно босненски мюсюлмани и босненски хървати, а в Република Сръбска – босненски сърби. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво - съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

Като отбелязва липсата на вътрешен консенсус за облекчаване на блокадите във функционирането на институциите на Мюсюлманско-хърватската федерация, върховният представител е подписал днес две решения за изменение на конституцията на Мюсюлманско-хърватската федерация и на избирателния закон, за да се гарантира функционалност и навременно прилагане на изборните резултати, посочва се в прессъобщението.

В съобщението се подчертава, че решенията по никакъв начин не засягат пряко изборите и гласовете на босненските граждани, тъй като тези промени се отнасят до формирането на властите и коалиционните преговори след изборите.

"Вие показахте своята отговорност, като гласувахте демократично. Сега волята на вашия вот трябва да бъде зачетена - това, което трябва да последва, е бързото формиране на правителства, парламенти и съдебни институции, които трябва да бъдат готови да се справят незабавно с много сериозни проблеми, пред които е изправена тази страна и нейните граждани", казва Шмит във видеообръщение към гражданите на Босна и Херцеговина.

Дейтънското споразумение дава широки правомощия на върховния представител, включително да налага закони или да уволнява официални представители или държавни служители, които подкопават крехкия етническия баланс в следвоенна Босна.

Босненците днес гласуваха за босненски сърбин, хърватин и мюсюлманин, които ще са тримата членове на общото за цяла Босна и Херцеговина Председателство (президентство), оглавявано на ротационен принцип от един от представителите на трите общности.  Гражданите избираха и свои представители в долната камара на националния парламент, на парламентите на двете съставни единици, както и в парламентите на десетте кантона на Мюсюлманско-хърватската федерация. В Република Сръбска избират също така президент и вицепрезиденти. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още