fallback

Посланието на Шолц към ЕС: Германия е на първо място

Германският канцлер често говори за единството на общността, но действа в друга посока

13:43 | 11.10.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В началото на октомври канцлерът на Германия Олаф Шолц публикува в своят профил в Twitter снимка от посещението на френския президент Еманюел Макрон в Берлин. Несъзнателно, но ефектната фотография всъщност показва колко дистанцирана е позицията на Шолц към останалата част от Европа, пише Politico.

 

Herzlichen Dank für deinen Besuch @EmmanuelMacron heute am #TagderDeutschenEinheit. Unsere deutsch-französische Freundschaft bedeutet mir sehr viel. Gerade jetzt, wo wir in Europa und der Welt vor so vielen gemeinsamen Herausforderungen stehen. pic.twitter.com/40OgTezZUX

— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) October 3, 2022

Европейското издание посочва, че Берлин на думи изказва солидарността си - и за войната на Русия в Украйна, санкциите срещу Москва и енергийната криза, но същевременно посланието му е ясно - Германия е на първо място. Тази позиция не остана незабелязана и редица лидери на държави от ЕС публично коментираха мерките на Германия за справяне с енергийната криза.

Най-остър беше полският премиер Матеуш Моравецки, който директно заяви, че програмата в размер на 200 млрд. евро е егоистична и разрушаваща единния пазар. Притесненията му са, че богатите европейски икономики ще успеят да дадат нечестно предимство чрез субсидии за своята индустрия. "Това не е честно, не е начинът, по който трябва да функционира единният пазар", коментира Моравецки след срещата на Европейския съвет в Прага в петък (7 октомври).

По-дипломатично, но също толкова притеснено от действията на Шолц, се изказаха и премиерът на Финландия Сана Марин и на Естония Кая Калас. Те поискаха обща позиция на ЕС за справяне с енергийната криза, за да бъде избегнато точно това - държавите с повече средства да има повече предимства от останалите в общността.

Германският канцлер беше категоричен, че и други държави от ЕС са представили подобни планове, което, разбира се е факт, но нито една от тези програми не е в обемите на Германия - 200 млрд. евро, допълва още Politico.

Това, което още повече притеснява останалите страни от общността обаче е все по-отчетливото желание на Германия да се справи сама с редица проблеми, включително и в областта на сигурността. Това може да се окаже подкопаващо единството, за което в Брюксел се кълнат, че войната в Украйна е върнала.

Германия отговори на нахлуването на Русия в Украйна със анонсирането на специален фонд на стойност 100 млрд. евро, насочен единствено към сигурността на страната, а не към подсилването на европейската сигурност. Същият е подходът и по отношение на справянето с енергийната криза.

Преди седмица Шолц посети Испания, лобирайки за проекта за газопровод Midcat, който беше лансиран преди години и след това забравен. Идеята на газопровода е преноса на алжирски втечнен газ през Иберийския полуостров, територията на Франция и до Северна Европа. Според Париж инвестицията не си заслужава, а и Европейската комисия поддържа това становище. Макрон мотивира своята позиция с данните, че съществуващата в момента тръба, която свързва Франция и Испания работи под капацитета си, реално потокът на газа е от Франция към Испания, а не наобратно, каквото би било логично на фона на няколкото газови терминала на Иберийския полуостров.

Но Олаф Шолц не е убеден, че втечнен газ от Испания няма да е добре дошъл в Германия и затова търси начин да вдъхне живот на този проект, заобикаляйки Франция.

Разбира се, германският канцлер е избран от германците на първо място именно за това - да постави страната си на първо място и да се грижи за нейните интереси. И с този коментар би приключило всичко, ако Шолц не поставя именно Европейския съюз като опорна точка за своите действия.

През август той произнесе реч в Прага, в която коментира, че "историческите решения", които общността взе през последните месеци, приближават ЕС към организация, която "осъзнава своето място в историята и географията на този континент и действа силно и сплотено по света". През октомври Шолц дори призна "специалната отговорност" на Германия да ръководи като голяма сила в центъра на Европа. "Приемаме тази отговорност много сериозно", каза той пред испанския El Pais.

Но останалите европейски държави се научиха да гледат действията на Германия, а не думите на канцлерите ѝ, коментира Politico. Изданието напомня, че политиката на Берлин спрямо Русия и руския президент Владимир Путин подкопаха доверието на Централна и Източна Европа. Берлин години наред опитва да води диалог с Путин, въпреки все по-ясните сигнали, че това няма смисъл.

Вероятно до известна степен и хладното отношение на част от ЕС към Германия накара Олаф Шолц да се обърне навътре, където също го чакат не малко предизвикателства. Всъщност забележителното при приемането на пакета в размер на 200 млрд. евро от страна на коалиционното правителство, е, че това беше направено без съобразяване на реакцията с останалата част от Европа.

Проучвания на национално ниво на Politico показват, че партията на Шолц отстъпва от християндемократите и липсата на план за икономическа подкрепа за домакинствата и бизнеса би била истинска катастрофа. И вероятно шумните коментари за мерките имат ефект - след две загуби на местните избори в Северен Рейн-Вестфалия и Шлезвиг-Холщайн, Социалдемократите печелят с 33% от гласовете в Долна Саксония. Християндемократическият съюз е втори с 28%, съобщава Ройтерс на базата на предварителните резултати от преброяването. Този вот беше тест за управлението на канцлера на фона на тежките кризи, пред които е изправена страната, допълва още агенцията.

Откакто войната в Украйна започна да дава икономическите си отражения в Европа Олаф Шолц включи в своята реторика девиза на футболния клуб "Ливърпул" - You’ll never walk alone (Никога няма да останеш сам), но някой ще каже ли същото на германския канцлер?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:44 | 11.10.22 г.
fallback
Още от Политика виж още