IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върви ли България към поредни предсрочни избори?

Хоризонтът на 48-ото Народно събрание ще бъде съвсем кратък, коментира преподавател по политически науки

16:00 | 19.10.22 г. 5
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Хоризонтът на 48-ото Народно събрание ще бъде съвсем кратък и ще вървим към предсрочни избори. Това коментира Христо Господинов, преподавател по политически науки, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Събеседникът се аргументира, посочвайки, че още в преизборната кампания сме имали твърде различни послания от партиите. „Твърде големи линии очертаха между себе си основните играчи и много трудно би се формирало стабилно мнозинство“, заяви гостът.

По негово мнение в България коалиционната култура е на много ниско ниво. „Това, което правим, е първо да оплюем и обругаем другите, а след това да кажем: извинявайте, нямахме това предвид, хайде сега да се съберем”, отбеляза Господинов.

„В исторически план сме имали примери как коренно противоположни партии си подават ръка за някаква обща кауза. Сега търсим някой, с когото сме си по-симпатични, а не някой, с когото се налага да работим. Необходимо е да променим културата си на говорене и да променим цялостното си разбиране за политическия живот в България“, каза събеседникът.

Според него е необходимо днешните политически играчи да бъдат подменени с нови хора, които имат съвсем различна визия за държавата си. „Промяната с нови хора не може да стане изведнъж и рязко. Това е процес, но към днешна дата явно е дошъл моментът за този процес, защото виждаме безизходицата, пред която сме изправени”, каза Господинов. 

Той допусна, че президентът Радев ще се опита да бъде фигурата, която да посредничи, за да се сформира макар и краткосрочно правителство, но това според Господинов ще бъде много трудно.

Що се отнася до външнополитическите предизвикателства за страната, Господинов посочи, че не даваме добър сигнал към партньорите ни в Европейския съюз заради това, че реално изпадаме в политическа безизходица. Получаването на средства по Плана за възстановяване и устойчивост също е поставено на карта заради необходимостта от законодателни промени, които трябва да бъдат приети. Това означава, че инвестиционният климат в България също се нарушава, коментира той.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Какви нови избори, ние не можем още председател да изберем - няма да има кой да разпусне парламента :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Zlato
преди 1 година
До: melonТо и за кого да гласуваш. Едните обслужват Зеленски, другите Путин. Голям избор, няма що :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 1 година
Избирателните списъци са кухи. Знаеш ли колко хора се водят в страната, а от години не живеят тук? Просто ги няма и съответно няма кой да гласува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: melon при под 40% гласували, не може да се каже че има разделение в обществото... нямаш достатъчно данни за такова заключение! иначе 100% ще има нови избори! Което означава че герб/дпс и зеления чорап ще управляват още доста време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
melon
преди 1 година
Категорично ще има нови избори. Голямо разделение има сред партиите и в обществото. Освен това астрологично датата на изборите не беше избрана подходящо. Може и нарочно да е било така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още