IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демерджиев: Водят се разследвания срещу политици от предишното и по-предишното редовно правителство

Най-често схемите са свързани с обществените поръчки, обясни служебният министър на вътрешните работи

19:43 | 07.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/ МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Снимка: БГНЕС/ МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Предали сме много материали на прокуратурата за корупционни действия от висши политици, по много са образувани и досъдебни производства. Тези разследвания засягат политици от предишното и по-предишното редовно правителство. Най-честите схеми са с обществените поръчки. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в ефира на bTV, цитиран от БГНЕС.

Той добави, че малко хора са привлечени от високите етажи на властта, докато досега избирателно са се привличали определени олигарси. "Сега подходът в МВР е различен, работим обективно и се абстрахираме от това от коя политическа партия е даден политик. При корупционните схеми с обществени поръчки възложителят и потенциалният изпълнител "си стискат ръцете предварително" и съответно извършват схемата", обясни гостът.

От думите му стана ясно, че по случая с АМ „Хемус“ има девет обвиняеми, но все още текат разследвания. "Парични потоци вървят към Агромах, Грома Холд, както и към хотел, къща за гости във Велинград, голям имот в София, който се строи, определена част от парите отиват и в сметка в Дубай, следим всички тези парични потоци, като част от виновниците вече са намерени", разясни Демерджиев.

По темата с корупционните практити той каза, че те се срещат в голям набор от обществени поръчки, но пътното строителство "прави силно впечатление. "Преди да дойде първият служебен кабинет, все повече са се развивали корупционни практики, все повече обхващащи икономическия живот в страната. Дотолкова се е развил този "корупционен бизнес", че има фирми, които само с това се занимават", коментира гостът и добави, че разследвания се водят и в сферата на енергетиката.

Демерджиев коментира и твърденията, че след закриването на Специализирания съд се е увеличила битовата престъпност. "Закриването на спецправосъдието няма нищо общо с битовата престъпност. От миналата година битовата престъпност е намаляла с 1%, но МВР е разкрила 7% повече престъпления и ако нивата на битовата престъпност не намаляват трайно, то тогава проблемът е в прокуратурата. Най-големият проблем на сигурността в България е корупцията и трябва да разрешим този проблем с повече разкриване на престъпленията", коментира още Демерджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още