IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп така и не се промени и това може да е проблем за него през 2024 г.

Решението му да обяви толкова рано кандидатурата си се разглежда като опит да стресне потенциалните съперници и да запази относителната си сила в Републиканската партия

11:02 | 17.11.22 г. 1
Бившият американски президент Доналд Тръмп обявява кандидатурата си за следващите президентски избори в САЩ. Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg
Бившият американски президент Доналд Тръмп обявява кандидатурата си за следващите президентски избори в САЩ. Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Бившият американски президент Доналд Тръмп може и пак да се кандидатира за изборите през 2024 г., но си остава същият Тръмп - огорчен, раздразнителен и фокусиран върху политическите си позиции. Изборният пейзаж около него обаче е коренно различен и фактът, че Тръмп не се е променил може да се окаже проблем за него, пише Ройтерс.

След слабото представяне на републиканците на междинните избори през 2022 г. партията все повече иска да гледа напред, а не назад. Тръмп вече не е предпочитаният кандидат за нейната президентска номинация, какъвто можеше да бъде преди година например.

Неговите потенциални съперници, по-специално губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, предизвикват ентусиазъм сред републиканските избиратели и, което е също толкова важно, набират пари от ентусиазирани дарители.

ДеСантис победи своя опонент от Демократическата партия и беше преизбран на губернаторския пост миналата седмица, докато много високопоставени кандидати за губернатори на други щати, подкрепяни от Тръмп, загубиха вота.

Обект на разследвания

В екзитпол в деня на междинните избори, осъществен от Edison Research, 6 от всеки 10 анкетирани заявяват, че имат неблагоприятно мнение за бившия президент на САЩ.

Тръмп е изправен пред огромни предизвикателства на множество фронтове: граждански и наказателни разследвания и поток от пагубни разкрития в разследване на Конгреса заради опитите му да задържи властта, въпреки че загуби от Джо Байдън на президентските избори през 2020 г.

През август той стана обект на федерално криминално разследване заради набор от строго секретни документи, които се оказа, че съхранява в дома си във Флорида. Тръмп твърди, че е притежавал законно документите.

Тръмп вече няма достъп до основната си комуникационна платформа и оръжие - акаунта си в Twitter. С него той мобилизираше ревностни поддръжници и ефективно атакуваше предполагаеми врагове. Новият собственик на Twitter, Илон Мъск, обаче коментира, че може и да възстанови акаунта на бившия американски президент.

Тръмп има някои предимства: той остава най-доминиращата сила в Републиканската партия, все още има доста поддръжници и излезе триумфално от предишни неуспехи. Той също така разполага със средства в размер на около 77 млн. долара към миналия месец, въпреки че изборните правила биха затруднили достъпа му до тях.

Поляризираща фигура

Той обаче е и дълбоко поляризираща фигура, която изпита търпението на голяма част от американската публика. Преди седем години, когато стартира успешната си кандидатура за президент, шоуменът Тръмп и магнатът Тръмп бяха известни на избирателите, но кой беше той като политик – това беше един от основните въпроси.

Сега вече няма съмнение и в резултат на това избирателите наказаха партията му, което предполага, че има таван за привлекателността на Тръмп.

Тази година той го играеше върховен лидер на Републиканската партия, като до голяма степен успя в усилията си да даде тласък в междинните избори на кандидати с подобно мислене. Те обаче приключиха катастрофално за него, тъй като кандидатите за Сената, които той подкрепяше в критично важни щати, се провалиха.

Името на Тръмп се свързва и с кървавата атака срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. от неговите поддръжници, които се опитваха да спрат удостоверяването на победата на Джо Байдън на президентските избори. Тръмп продължава да твърди, че е загубил през 2020 г. поради фалшификация на вота.

Изслушванията в Конгреса за нападението напомниха на гласоподавателите, че той изглежда е бил готов да застраши безопасността на своя лоялен вицепрезидент Майк Пенс.

Ако Тръмп ще трябва да се състезава за кандидат-президентската номинация на републиканците, той ще иска възможно най-много кандидати да влязат в надпреварата. Така ще трябва да изпъкне силен алтернативен кандидат, който да го замести.

Социологическо проучване от октомври на Morning Consult/Politico показва, че Тръмп печели над 50% от гласовете сред републиканците, а ДеСантис е с около 21%. Неотдавнашно проучване на жителите на Флорида от Victory Insights установи обаче, че Тръмп и ДеСантис имат по 50% подкрепа.

Като знак, че Тръмп гледа на ДеСантис като на нарастваща заплаха, през последните дни бившият президент започна да се хвали на митинги, че ще смаже губернатора на републиканските първични избори.

Тръмпизъм без Тръмп?

Съществува и въпросът дали дясното движение на Тръмп „Да направим Америка велика отново“, което завладя голяма част от Републиканската партия, наистина се нуждае от него, или може да прерасне в тръмпистко движение без Тръмп.

Нова вълна от кандидати повтаря голяма част от реториката на Тръмп, без да бъде натоварена с полярността на личността му. Те понякога заемат по-гневни и по-абсолютистки позиции от тези на бившия президент.

Като губернатор на Флорида ДеСантис се бори срещу правото на аборт, компаниите за социални медии и преподаването на раса и пол в класната стая. Той подкрепя и налагането на нови ограничения върху гласуването.

За някои републиканци ДеСантис, който е на 44 години (Тръмп е на 76 години), изглежда повече като бъдещето на тяхната партия, отколкото Тръмп. Сред другите потенциални претенденти са две изгряващи звезди - бившият губернатор на Южна Каролина и бивш постоянен представител в ООН Ники Хейли и губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноем. Към тях можем да добавим и Майк Пенс и бившия държавен секретар Майк Помпейо, който може да се хареса повече на републиканците, настроени към властта, отколкото Тръмп.

Решението на Доналд Тръмп рано да обяви кандидатурата си може да се разглежда като опит да държи тези потенциални съперници далеч от изборното бойно поле, докато той остава в позиция на относителна сила. Те обаче вместо това може да надушат кръв във водата и да принудят бившия американски президент да се бори за позициите си в партията, която някога безспорно командваше.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
как се променя човек на 76 години? :) Няма да се промени, а хората гласуваха за него точно защото е такъв! Просто имаше късмет демократите да извадят слаб кандидат и шанс да спечели с по малко гласове заради американската избирателна система, където такъв сценарии е възможен! Обаче вече лъсна и не вярвам да успее да спечели отново, даже не вярвам да спечели предварителните избори. ... но да видим, има време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още