IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът ще връчи третия мандат след Нова година, за да няма избори зимата

При нови предсрочни избори рискът да има още по-малка избирателна активност е реален, предупреди Румен Радев

12:00 | 21.11.22 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ако се стигне до трети мандат за сформиране на правителство, той ще бъде връчен след Нова година. Това обяви президентът Румен Радев по време на консултациите с "Демократична България" днес. Той заяви, че е готов да връчи третия мандат след края на тази година, за да няма избори в най-тежкия зимен период - през януари и февруари.

Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през март

Радев уточни, че при едни нови предсрочни избори рискът да има още по-малка избирателна активност е реален. И подчерта, че той е готов да връчи третия мандат след Нова година, за да има избори през март, но силно се надява да не се стига до него.

Президентът посочи, че след изборите се ръководи от две основни цели - да се направи максималното, за да има редовно правителство, да се даде време за диалог и време партиите да се отдалечат от агресивната политическа риторика и да се приемат важни закони. Втората му цел е, ако не се състави правителство, предсрочните избори да не бъдат в най-тежкия период - януари и февруари.

Държавният глава отново отбеляза, че наред с най-важната задача - съставяне на правителство, пред парламента стоят и други важни задачи - по неотложни закони, по Плана за възстановяване и устойчивост, по попълването на конституционно установени органи, които работят с изтекъл мандат.

"Ако всички партии излязат и кажат, че веднага искат мандати и са готови за предизборна кампания през декември, Коледа, празници, както и да отидем на избори в най-тежките условия, ще се съобразя. Веднага давам един след друг мандатите, надявам се да не се стига до третия", посочи Радев. 

Президентът обаче заяви, че ако не се сформира правителство, няма да насрочи избори януари и февруари. „Можем само да си представим това до какво ще доведе, а рискът да има още по-малка избирателна активност, е реален", каза Радев. Затова той смята да връчи третия мандат след Нова година, за да има избори през март.

Относно шансовете за редовно правителство съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отбеляза, че такова може да бъде съставено трудно. По думите му аритметиката показва, че не по-малко от три партии са необходими за съставяне на кабинет.

Той отново изрази мнението си, че българската политическа система трайно върви към раздробяване и не може да се очаква „изникването на един субект, който да поеме цялата власт“. Според него отсега нататък ключът винаги ще бъде в диалога и търсене на форми за сътрудничество, но да не е на безпринципни основи.

Христо Иванов каза пред държавния глава, че за "Демократична България" има три основни приоритета - съдебната реформа, ясно отношение към въпросите на сигурността с оглед и на конфликта в Украйна и разумен икономически курс, насочен към грижи за тези, които имат нужда от помощ, но и условия за растеж, инвестиции и конкурентоспособност.

Христо Иванов: Нужно е правителство на реформите, а не на реванша

„Очевидно е, че избори през март са много по-добри, отколкото избори през февруари, но трябва да се положат усилия да има правителство, което може да бъде на реформите, а не правителство на реванша“, коментира Христо Иванов след срещата при президента.

„Нека не бързаме пред вятъра, ще коментираме възможни отношения по третия мандат, когато дойде времето“, посочи той. „Да видим какво ще се случи с първия мандат, дали ГЕРБ ще формира коалиция на реванша още тогава, да видим дали с втория мандат може да се състави управление на реформите", допълни Иванов.

Той коментира и поканата на Бойко Борисов за преговори относно Изборния кодекс, като заяви че тези разговори не трябва да се водят само една седмица. "Диалог върху реформата на Изборния процес за една седмица не ми се струва сериозно. Не изключвам никакви аргументи и посоки на разговор, но трябва да го проведем по сериозен начин", заяви Иванов.

"Демократична България" и президентът не са разговаряли за вето върху промените в Изборния кодекс. 

Срещата с „Демократична България, която е шестата по големина парламентарна група, е предпоследна в рамките на консултациите, които държавният глава провежда с партиите в 48-ото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Досега президентът Румен Радев проведе консултации с ГЕРБ-СДС, с "Продължаваме Промяната", както и с ДПС. Разговор имаше и с групата на "Възраждане" и с "БСП за България". Още при започването на консултациите президентът категорично заяви, че няма да бърза с процедурата, за да даде достатъчно време на партиите, докато не изчерпят всички възможни варианти в търсене на консенсус за сформиране на правителство.

*Новината е актуализирана към 12 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 1 година
а най добре да ги нагласи по великден... хем активноста ще е ниска и ще можете на спокойствие да манипулирате вота с хартиениете бюлетини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
Един Българин
преди 1 година
Правилно - зимата избирателите на БСП и ГЕРБ си греят старите кокали и не излизат да гласуват. Трябва да ги пази Радев...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още