IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови инструменти ще улесняват българските фирми за работа на чужди пазари

Компаниите ще могат да правят онлайн консултация с Българската агенция за експортно застраховане

16:43 | 24.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министерството на икономиката ще стартира нова услуга в подкрепа на българския експорт – издаване на гаранции по изпълнение на договори с бенефициенти от ЕС за компании, които реализират износ на стоки или услуги от България. Това съобщи служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов на събитие, част от инициативата "Корпоративна среща с бизнеса" на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ).

По думите на министъра това е още един инструмент, който цели да намали финансовия натиск над българските компании, работещи на чужди пазари.   

Друга подкрепа за бизнеса, обявена също днес от министъра, е свързана с възможността компаниите да заявяват онлайн консултация с БАЕЗ, като експерт на институцията ще обсъди индивидуалните нужди на фирмите и ще предложи продукти, които да подпомогнат растежа и излизането им на нови пазари. По думите на Никола Стоянов БАЕЗ разработва интерактивен модул, чрез който записването на подобни консултации ще става изцяло онлайн. 

"С Българската агенция за експортно застраховане сме в постоянен контакт, за да създаваме повече възможности за българските компании да излизат и да се позиционират на нови пазари", подчерта Стоянов, цитиран от пресцентъра на министерството. Той допълни, че е много важно компаниите да имат пряк и непосредствен контакт с експертите на Агенцията и да получават подкрепа във всяка стъпка по планиране и реализиране на проектите им на чужди пазари. 

От представените данни по време на събитието стана ясно, че към края на септември 2022 г. Агенцията по експортно застраховане отчита ръст на премийния приход с над 13 на сто в сравнение с 2021 г.

Българската агенция за експортно застраховане организира този месец "ROAD SHOW 2022" – инициатива, посветена на възможностите за достъп на българските компании до адекватни и комплексни решения за осъществяване на търговската им дейност и развитие на експортния им потенциал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още