IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин: Подкрепата ни за "Северен поток 2" допринесе за войната в Украйна

Германия спря проекта едва когато Путин призна самообявилите се ЛНР и ДНР

10:54 | 30.11.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От днешна гледна точка Германия носи отговорност за руската агресия в Украйна, подкрепяйки газопровода "Северен поток 2" дори и след анексирането на Крим през 2014 година, коментира германският министър на правосъдието Марко Бушман по време на своето изявление в срещата със своите колеги от Г-7, която се провежда в Берлин.

Германия е длъжна да заяви "тази истина директно" и да понесе последствията от нея, коментира още той, цитиран от европейското издание Politico. Позицията на Германия е в рязък контраст с коментарите на политиците само преди година - тогава Берлин защитаваше тезата, че "Северен поток 2" е чисто икономически проект и отхвърляше заявленията, че той ще бъде използван като геополитическо оръжие от Москва.

Германия спря сертифицирането на проекта едва след като руският президент Владимир Путин призна самообявилите се републики ДНР и ЛНР. Няколко дни по-късно Москва започна пълномащабна война в Украйна, която продължава вече повече от 9 месеца.

По време на срещата си в Берлин министрите на правосъдието от Г-7 дискутираха още възможностите за разследване на военни престъпления, извършени в Украйна. В разговорите участва и украинският главен прокурор Андрий Костин, посочват от сайта на германското председателство на организацията.

В заключителната си реч Бушман коментира, че целенасоченото унищожение на гражданската инфраструктура е военни престъпление. "Тук студът и зимата се използват за оръжие. Това е подло", каза той.

Във вечерното си обръщение на 29 ноември украинският президент Володимир Зеленски също отбеляза активната работа в Европа около създаването на специален трибунал за руски военни престъпления.

Русия отхвърля обвиненията, че обстрела на гражданска инфраструктура е нарушение на правилата на войната. Според представителите на Кремъл енергийните съоръжения са легитимна цел за военните на фона на развитието на военните действия. Липсата на захранване например спира доставките чрез жп линиите до фронта. Затова и Русия признава, че обстрелва целенасочено именно обекти на гражданска инфраструктура, но не и че това причинява умишлено страдания на цивилни лица.

Украинските домакинства обаче остават часове наред без ток, газоснабдяване и топлоснабдяване, а температурите в повечето части на страната трайно паднаха под 0°С.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Русия отхвърля обвиненията, че обстрела на гражданска инфраструктура е нарушение на правилата на войната. === Русия само върви по стъпките на Биг Брадър, който беше унищожил 70% от цивилната енергийна инфраструктура във войната срещу Югославия. Ама "ние" све добри, а вие льоши, нъл тъй?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
До: zelka007 Миризма, що не се разкараш от тука?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
До: Tikva007 Относно Мюнхенския сговор - изчезнали са 1750 документа около Мюнхенския сговор, доказващи съглашателството с Хитлер: https://nasledie.pravda.ru/1395529-munich_agreement/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
СП-2 е съвместен проект на "Газпром" и 5 европейски компании. Проектът е получил всички изискуеми разрешения и документи, съгласно Закона. Щатовете не им хареса и го забраниха, а сега просто го ликвидираха. А Германия мълчи като нааакано дете и само скимти. Толкова по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: zelka007 ти верно ли си направи труда да му прочетеш романа ? Само първото изречение на първия коментар като видях, как е стартирал с голямата опорка-лъжа... и удери по един минус на всички... 100% само помия е натам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Смехурко , СП2 е политическа корупц , а не издържан технико-икономически проект ... Тва всеки , дето е бръмчал нещо ще ти го каже ... Нема как да слагаш зависимост на икономиката си от едно трасе , та било то и с две тръби ... Първата по-сериозна авария и оставаш на сухо , справка рассияните си взривиха тръбите и утече всичко ... Туй първо , всеки технически експерт ще ти го каже !! Всеки военен експерт , ще ти припомни рассийските изнудвания , които датират от поне два века !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 13
Tikva007
преди 1 година
Истината е, че СП2 беше опит бизнесът да върви, независимо от политиката. Руски газ е влизал в Германия още от годините на Студената война, когато СССР и соц-лагера бяха под икономическо ембарго. И понеже и на слепците стана ясно, че Украйна е вече под американско управление, СП2 имаше за цел да защити старите, доказани икономически връзки м/у Русия и Германия от рисковете, които днес се оправдаха в Украйна. А че Германия няма право на свои икономически интереси, стана ясно с взрива на СП1+СП2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 12
Tikva007
преди 1 година
Или Марко Бушман иска да каже, че ако Термания не беше участвала в изграждането на СП2, Русия щеше да преглътне влизането на Украйна в НАТО и превръщането й в американска ракетна площадка срещу Москва? А преди това Путин щеше да гледа, как Украйна си решава по хърватски сценарий териториалния проблем в Донбас, за да си разчисти юридическите пречки пред членството? А Крим? Как точно щеше да реши Украйна териториалния си спор за Крим с Русия? Като член на НАТО или преди това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 13
Tikva007
преди 1 година
Достатъчно много хора в Европа видяха нацистките муттри на физическите водачи и изпълнители на метежа - все още нетът е пълен с клипове от факелните им шествия и сборища, все още са живи и повечето нацистки лидери от Десен сектор, които командваха метежа - и Олег Тягнибог, и Дмитро Ярош, и Олег Ляшко, до които гордо, в знак на подкрепа се изпъчиха Меркел, Оланд и почти цялата ЕК, под одобрителния поглед на Виктория Нюланд. Войната още тогава започна като гражданска. СП2 няма отношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 14
Tikva007
преди 1 година
Подкрепата на Германия за нацисткия, антиконституционен преврат в Киев през 2014 г. допринесе за войната в Украйна. Войната в Украйна започна през 2014 г., а периодът до 2022 е точно толкова срамен за Европа, колкото и Мюнхенският договор от 1938 г., също така старателно замитан под чержето от западните политици, както и Минските съглашения. И ако Мюнхенският договор от 1938 г. нищо не говори на 90% от днешните европейци по горните причини, то всички помним до кого точно Меркел стоеше на Мейдана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още