IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осми ракетен удар над Украйна по време на инспекцията на Путин на Кримския мост

Москва изстреля към 100 ракети в Украйна в най-масовия координиран ракетен удар от 24 февруари насам

17:46 | 05.12.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Kremlin.ru
Снимка: Kremlin.ru

Руският президент Владимир Путин инспектира Кримския мост, част от който беше разрушен от взрив на 8 октомври, става ясно от съобщение на сайта на Кремъл. По-рано днес (5 декември) беше частично възстановено автомобилното движение по моста. Едното платно обаче все още е в ремонт, за който се очаква да отнеме месеци.

Докато Путин караше лично автомобила и слушаше отчета на вицепремиера Марат Хуснулин, руските военни извършиха осмия координиран ракетен удар над Украйна. Според първите оценки на украинските власти това е най-масовият от началото на войната досега - използвани са около 100 крилати ракети, пишат украинските медии. Част от тях са свалени от системите за противовъздушна отбрана (ПВО) на Украйна, но броят им още се уточнява.

"ПВО отби повечето ракети, енергетиците вече работят за възстановяване на захранването. Украинският народ никога няма да се предаде", коментира в кратко видео украинският президент Володимир Зеленски по повод обстрела.

Първият ракетен удар беше на 10 октомври и се смята, че това е отговорът на Москва за взрива на Кримския мост, за който Русия държи отговорни украинските специални служби. Заради масовия обстрел в края на ноември украинската енергийна система се срина и имаше предупреждения, че при следващи удари възстановяването може да отнеме дни.

Отново има сериозни поражения върху енергийната мрежа, пишат от "Укренерго" във Facebook. Без електрозахранване, вода, топлоподаване и обществен електротранспорт е Одеса, допълват местните власти.

В част от страната захранването е изключено превантивно, допълват от енергийната компанията. Преди началото на новия ракетен удар "Укренерго" съобщи, че през уикенда са били повишени мощностите на ядрените централи, но с падането на температурите и началото на работната седмица в Украйна отново има недостиг на производствени мощности.

Военни действия на руска територия

Новите ракетни удари последваха два взрива на руски военни бази тази нощ, които се намират на стотици километри от украинската граница, посочва Ройтерс. Агенцията цитира РИА Новости, която съобщава за взрив на цистерна с гориво във въздушната база Рязан на 185 км югоизточно от Москва. В Саратов пък съобщават за взрив във въздушна база "Енгелс", в която са разположени бомбардировачи от стратегическия ядрен арсенал на Русия.

Украинската агенция УНИАН отбелязва, че при взривовете са унищожени два ТУ-95. Базата, която се намира на 800 км от границата с Украйна, е атакувана с дронове. Според агенцията и в Рязан също са били дислоцирани бойните самолети, използвани за масовите ракетни удари в северните части на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 1 година
Оправиха ли моста? Готов ли е за нов удар? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 13
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007 Русанаците трябва да престанат да са първични. Удариха им две военни бази и веднага отмъщение. Само, че този път ПВО-то чакаше готово. Не се прави така, ама те си знаят с тези наказателни акции. Само от русофилска България се събраха за една седмица 500 к лв и се закупиха десетки генератори - една част ще отидат за болницата в Херсон. Какво остава за по-богати страни, където русоидиотизмът не е наследствена болест?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 12
danchomentata
преди 1 година
Еврокомиссия подготовила 9-й пакет санкций против РФ, принять могут 12 декабряhttps://***.pravda.com.ua/rus/news/2022/12/4/7379240/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
Хихи ... писах преди месец , че ще започне бум-бум на Т-95 и Т160 , бомбардировачи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 15
Achtung
преди 1 година
Какви 100 ракети, те свършиха Март месец, това е активна акция на КГБ, искат запада да даде всичко от складовете си на Украйна, да ги изтощи финасово и икономически със своите анимации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още