IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надпреварата за субсидиите между Вашингтон и Брюксел започва

Трябва ли ЕС да реагира на американския пакет от помощи за екологични продукти с нови дългове и повече субсидии, за да запази равните условия? 

16:02 | 06.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Unsplash
Снимка: Unsplash

Европейската комисия искаше да се запознае с развитието на спора за американската програма за субсидиране на екологични продукти едва след провеждането на Европейско-американския съвет по търговия и технологии във Вашингтон в понеделник (5 декември). Поне това беше обявено преди шест седмици. Но председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен на практика превари това в речта си в неделя и очерта европейския отговор на Закона за намаляване на инфлацията (IRA). Въпреки уверенията на президента на САЩ Джо Байдън пред френския президент Еманюел Макрон в края на миналата седмица никой не очаква той да отговори на опасенията на ЕС, пише в свой коментар германският FAZ.

IRA предоставя безвъзмездни средства и данъчни облекчения в размер на 369 млрд. долара за енергийна сигурност и опазване на климата от 2023 г. нататък, като повечето от парите са обвързани с условието субсидираните стоки да се произвеждат в САЩ. Това важи както за премиите за закупуване на електрически автомобили, така и за първичните продукти за вятърни турбини. Според оценки на ЕК 231 млрд. евро от пакета нарушават правилата на Световната търговска организация (СТО). Съществува голяма загриженост, че компаниите ще преместят инвестициите си в Америка, а ЕС ще изостане в конкуренцията. Шведската компания Northvolt например поставя под въпрос изграждането на завод за акумулатори в германската провинция Шлезвиг-Холщайн, позовавайки се именно на IRA.

Европа със собствен фонд

Затова Фон дер Лайен не само отново вкара в действие нов фонд на ЕС, когато в речта си за състоянието на съюза през септември призова за създаването на „фонд за суверенитет", но се изказа и в полза на по-нататъшно смекчаване на правилата за държавните помощи - от насърчаване на технологии към масово производство на "зелени продукти". Нито едно от двете не е изненадващо. Неведнъж Фон дер Лайен, подтикната от Франция, е предлагала нови дългове за ЕС, независимо дали става дума за подкрепа на Украйна, за отделяне от доставките на руски газ или, както сега, за поддържане на конкурентоспособността на ЕС в условията на високи цени на енергията и на IRA.

От друга страна, строгите правила на ЕС за държавните помощи отдавна не се прилагат стриктно от ЕК, а със „Закона за чиповете на ЕС", подкрепен и от Германия, тя разчисти пътя за още по-щедри помощи.

Фон дер Лайен не дава конкретни цифри. Все още не е готов и обявеният през октомври анализ на нуждите от средства, необходими за отделянето на съюза от Русия. Всъщност държавите членки спорят дали ЕС изобщо се нуждае от нов фонд. Франция отдавна го подкрепя. Министърът на финансите Брюно льо Мер похвали Фон дер Лайен преди заседанието на Еврогрупата в понеделник. Ако ЕС иска да застане между Китай и САЩ, той трябва да осигури всички финансови ресурси.

Междувременно Германия и Нидерландия редовно изтъкват, че от фонда за възстановяване от коронавируса, който е на стойност 800 млрд. евро, не са усвоени средства в размер на стотици милиарди. Министърът на финансите на Германия Кристиан Линднер заяви, че фондът за суверенитет не трябва да бъде нов опит за съвместно вземане на заеми. „Това би било само едно и също решение отново и отново в търсене на нови поводи“.

Икономистите предупреждават

Икономистите също предупреждават да не се предприемат бързи контрареакции и призовават за повече спокойствие. Измерението на IRA е далеч по-малко драматично, отколкото изглежда на пръв поглед, подчертава Холгер Гьорг от Института за световна икономика в Кил. Пакетът е предназначен за период от десет години. Финансовите стимули за инвестиции в зелени технологии отговарят на по-малко от два промила от американското икономическо производство. Само Фондът за възстановяване от коронавируса, който е предвиден да действа седем години, е много по-голям по отношение на икономическите резултати. Преди всичко Гьорг се съмнява, че изтичането на европейски инвестиции е неизбежно. През последните години САЩ загубиха голяма част от привлекателността си за чуждестранни инвестиции. Дори рязкото намаляване на корпоративния данък от 35 на 21% през 2017 г. не промени това. А това показва, че трудностите са по-дълбоки и не могат да бъдат решени чрез финансови стимули.

Критики към Фон дер Лайен идват и от Парламента на ЕС. „Не смятам, че е много вероятно да извадим същите оръжия и да нарушим правилата на международната търговия от наша страна", казва председателят на Комисията по търговията Бернд Ланге. „Безразборното субсидиране няма да реши проблема, а и ние така или иначе не можем да се конкурираме със САЩ предвид финансовите ресурси". Междувременно Фон дер Лайен получава подкрепа от Зелените. „Ако не предложим някаква европейска финансова помощ, в надпреварата за най-модерните технологии на бъдещето ще победи не Европа, а САЩ или Китай", казва евродепутатът Михаел Блос.

В Съединените щати са демонстративно спокойни пред новите европейски програми за субсидии. Дипломатите от ЕС твърдят, че досега ЕК не е получила нищо повече от свиване на раменете. Дори жалба пред СТО едва ли ще уплаши Вашингтон. Така че едва ли може да се очаква бърз резултат в този спор.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още