IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС търси бърз отговор на американския Закон за намаляване на инфлацията

Ако ЕС и САЩ не се споразумеят през декември, блокът ще трябва да отговори на предизвикателството, изтъква ирландският вицепремиер Лео Варадкар

19:25 | 25.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Министрите на страните членки на Европейския съюз (ЕС) предупредиха, че „времето напредва“ по отношение на разрешаването на политическите различия с Вашингтон във връзка с американските стремежи да се стимулира местното производство на екологични продукти, в това число и на електромобили, за да се подкрепи икономиката на САЩ, пише Ройтерс.

ЕС твърди, че Законът за намаляване на инфлацията (IRA) на стойност 430 млрд. долара, който трябва да влезе в сила през януари, ще превърне САЩ в световен лидер на пазара на електрически превозни средства за сметка на европейския блок.

Чешкият министър на индустрията и търговията Йозеф Сикела заяви, че всички 27 държави членки на ЕС са загрижени относно този въпрос. Според него времето за решаване на проблема изтича, като Сикела изрази надежда, че отговор може да бъде намерен до 5 декември, когато ще се срещнат дипломати на САЩ и ЕС.

Нидерландският министър на търговията Лесе Шрайнемахер, който описва закона като „много тревожен“, каза, че работната група между САЩ и ЕС трябва „да започне да действа“ и да представи резултати възможно най-скоро.

Шведският му колега Йохан Форсел заяви, че времевата рамка е кратка.

„Не можем да чакаме твърде дълго, докато се вземе решение... И мисля, че необходимостта от действие ще настъпи доста скоро“, добавя той.

Ирландският вицепремиер Лео Варадкар посочи, че в идеалния случай ЕС и САЩ биха се споразумели на срещата на Съвета по търговия и технологии през декември, но ако това не стане, ЕС ще трябва да отговори на предизвикателството.

Френският министър Оливие Беш каза, че преходът на САЩ към по-екологична икономика трябва да се извърши въз основа на честна конкуренция, а не с мерки, които нарушават правилата на Световната търговска организация (СТО).

По думите на Беш министрите ще обсъдят как да убедят Вашингтон да промени законодателството. В противен случай ЕС ще трябва да обмисли „други мерки“.

„Има набор от мерки, които могат да бъдат поставени на масата. Целта не би била да се започне надпревара за субсидии, което би било контрапродуктивно“, изтъква французинът.

В четвъртък германският министър на икономиката и опазването на климата и вицеканцлер Роберт Хабек предупреди, че субсидиите на американското правителство за неговата промишленост могат да се превърнат в проблем за екологичната трансформация на европейската икономика. Той заяви, че ЕС трябва да настоява за равнопоставеност и в случай на съмнение да даде „силен отговор“ със собствени субсидии.

„Така или иначе трябваше да променим индустриалната си политика, защото сме подложени на огромен натиск от доста време. Не можем да си позволим дванадесетгодишен срок за изграждане на водородна електроцентрала! Относно IRA: На първо място, добре е, че САЩ полагат всички усилия да станат неутрални по отношение на климата и инвестират в зелена трансформация. Но трябва да осигурим равнопоставеност, при която най-добрите идеи да надделеят. Особено зелените технологии се развиват най-добре в условията на лоялна конкуренция, докато протекционизмът осакатява иновациите. Става дума не толкова за загубата на индустриалното ни сърце, колкото за риска следващата вълна от технологични иновации да не бъде осъществена в Европа. Тъй като IRA се грижи за новите неща... полупроводници, акумулаторни клетки, електролизатори, слънчеви и вятърни електроцентрали. След преместването на соларната индустрия в Китай ние работим за нейното възстановяване в Германия и Европа. Трябва да предотвратим това да бъде застрашено от IRA - не само заради огромните суми, които Вашингтон предлага. Става дума и за бързината на вземане на решения. EK разговаря с правителството на САЩ за равнопоставеност. Във всеки случай трябва да дадем силен европейски отговор”, каза Хабек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още