IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лио Варадкар пак стана премиер на Ирландия

Задачите през новия ирландски кабинет са свързани най-вече с кризата с осигуряването на жилища, растящите цени на енергията, претоварената здравна система

18:10 | 17.12.22 г. 1
Лио Варадкар. Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Лио Варадкар. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Ръководителят на ирландската партия "Фина гейл" Лио Варадкар днес отново стана премиер на Ирландия в рамките на постигнатата от коалиционното ѝ правителство договорка за подялба на властта, съобщиха световните осведомителни агенции.

На специално заседание на долната камара на парламента той бе избран за премиер, като сменя на поста Михол Мартин, който застана начело на кабинета след изборите през 2020 г. След тях се стигна до историческо коалиционно споразумение между партиите "Фина фойл" и "Фина гейл" на Варадкар. Като създадоха правителство заедно с по-малката Партия на зелените, коалиционните партньори се договориха, че през първата половина от петгодишния им мандат премиер ще е Мартин, а Варадкар ще е негов заместник. След това те ще разменят местата си. 

Днес, спазвайки договорката, 62-годишният Мартин връчи оставката си на президента Майкъл Хигинс. Той заяви, че за него е било чест да бъде премиер, а сега "с нетърпения очаква втория етап от работата си в правителството".

Задачите през новия ирландски кабинет са свързани най-вече с кризата с осигуряването на жилища, растящите цени на енергията, претоварената здравна система и трудния въпрос за отношенията межзу Ирландия и Обединеното кралство след Brexit.

Първият премиерски мандат на 43-годишния Варадкар бе от 2017 до 2020 г. Тогава той бе най-младият ирландски министър-председател и първият, който не криеше хомосексуалната си ориентация. Той бе и първият премиер с ирландско-индийски корени.

Варадкар обеща днес да работи за ускоряване на правителствените планове за решаване на жилищната криза, за да отговори на очакванията на новите поколения.

По силата на сделката за подялба на властта постовете си разменят също така досегашният министър на финансите Паскал Донахоу и досегашният министър на обществените разходи Майкъл Макграт. Досегашният премиер Михол Мартън, който става вицепремиер, се очаква да стане и външен министър. Новият състав на кабинета ще стане известен още днес. Варадкар обеща, че в него няма да има големи промени.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 17.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още