IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия заплашва с отпор срещата на върха на ЕС за миграцията

Празните думи няма да са достатъчни, най-сетне трябва да назовем проблемите с истинските им имена, казва австрийският канцлер Карл Нехамер

13:51 | 08.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нехамер (в средата) по време на посещението си в Елхово, България. Снимка:  EPA/VASSIL DONEV
Нехамер (в средата) по време на посещението си в Елхово, България. Снимка: EPA/VASSIL DONEV

Австрия заплашва да блокира съвместната заключителна декларация на държавните и правителствените ръководители на ЕС по време на срещата на върха в Брюксел в четвъртък и петък, ако не бъдат постигнати конкретни споразумения по въпросите на миграцията. 

„Празните думи няма да са достатъчни. Най-накрая трябва да се поеме ясен и недвусмислен ангажимент за засилване на защитата на външните граници и за използване на съответните финансови средства от бюджета на ЕС за тази цел", заяви пред германския Die Welt австрийският канцлер от консервативната партия Карл Нехамер.

В противен случай Австрия няма да може да подкрепи заключителната декларация на Европейския съвет, казва политикът от ÖVP (Австрийската народна партия). „Достатъчно много се говори за това, най-накрая трябва да последват конкретни стъпки", продължава Нехамер. „Крайно време е миграцията да се върне на първо място в дневния ред на Европейския съвет, но сега става въпрос и за конкретни мерки", продължава Нехамер.

Според Нехамер няколко държави настояват за конкретен напредък в консултациите преди срещата на върха на ЕС, за да се ограничи незаконната миграция, която отново рязко нарасна през миналата година. „Няколко други държави членки на ЕС споделят мнението ни, че системата за предоставяне на убежище е срината. Ето защо в навечерието на специалната среща на високо равнище се обърнахме с общо писмо към председателя на Съвета Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен", казва канцлерът.

Освен Нехамер, в понеделник писмото беше подписано от още седем държавни и правителствени ръководители - от Дания, Естония, Литва, Латвия, Малта, Гърция и Словакия. В документа лидерите на ЕС призовават за по-конкретна подкрепа от страна на Европейската комисия и за по-активно участие на агенцията на ЕС за управление на границите Frontex в опазването на външните граници, но също така и за повече депортации чрез по-добро сътрудничество с транзитните страни и страните на произход. Освен това, според искането, визовата политика трябва да се използва много по-силно като лост за подобряване на готовността на съответните трети страни да приемат обратно мигранти.

В писмото буквално се казва: „Според нас сегашната система за предоставяне на убежище е счупена и от нея се възползват най-вече циничните трафиканти на хора, които печелят от нещастието на жени, мъже и деца“. Осемте държавни и правителствени ръководители настояват за „възможно най-скорошен напредък по целия Пакт на ЕС за миграцията и убежището, за преразглеждане на Шенгенския граничен кодекс и за споразумение по законодателни предложения, които да решат проблема с миграцията“. 

Нехамер призовава пред германската медия преди всичко за значителни подобрения в Шенгенската система. Според него около три четвърти от над 100-те хиляди лица, търсещи убежище в Австрия през миналата година, не са били регистрирани в друга държава от ЕС и/или Шенген. „Това е огромен проблем за сигурността на целия Европейски съюз“, посочи той.  Ако десетки хиляди могат да преминат през ЕС и страните от Шенген, без да бъдат проверени, това показва, че „Шенген не работи, но също така и че системата на ЕС за предоставяне на убежище се е провалила", допълни още.

Нехамер призовава и за нов начин на справяне с проблема с миграцията в ЕС: „Фактите често се отричат, премълчават се. Трябва да сложим край на това - нека бъдем честни и да изложим фактите на масата, тогава ще стигнем и до решения“. По думите му е ясно, че са необходими различни решения в зависимост от това дали държавите имат сухопътна или морска граница.

Според Европейската комисия през 2022 г. в ЕС са подадени почти 924 хил. молби за убежище, което е с 46,5% повече спрямо 2021 г. Преобладават пристигащите от Сирия, Турция и Афганистан. През 2021 г. почти три четвърти от всички молби за убежище в ЕС са подадени в пет държави членки, като Германия е начело, следвана от Франция, Испания, Италия, Австрия. По-нататък следва и Нидерландия с около 4% от заявленията. Двете последни държави спряха за пореден път устрема на България (и Румъния) към Шенген. А Австрия официално обвърза разширяването на Шенген с миграционната реформа. Европейската комисия се опитва да отговори да очакванията на страните членки за навременни действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още