IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никола Стърджън подаде оставка като първи министър на Шотландия

Стърджън е най-дълго управлявалият първи министър на Шотландия, действащ на тази позиция, и като лидер на Шотландската национална партия от 2014 г.

14:30 | 15.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Никола Стърджън обяви изненадващо оставката си като първи министър на Шотландия на извънредна пресконференция в Единбург в сряда, като каза, че оттеглянето ѝ не е резултат от краткосрочен натиск, съобщава Sky News.

По думите на Стърджън, която замаеше тази позиция в продължение на осем години, службата ѝ е била „безмерна привилегия, която ме поддържаше и вдъхновяваше в добрите моменти и в най-тежките часове и най-трудните дни“.

Според нея част от работата ѝ е да знае „почти инстинктивно кога е подходящият момент да направя път на някой друг. В главата ми и сърцето ми знам, че моментът е сега“, изтъква Стърджън.

Тя добави, че ще остане на поста до избирането на неин наследник, като графикът трябва да бъде обявен от Шотландската национална партия (SNP) през следващите няколко дни.

„Опитвах се да си отговоря на два въпроса – дали се справям добре за самата себе си и по-важното - дали се справям добре за страната, за моята партия и каузата за независимост, на която посветих живота си“, изтъква Стърджън.

През последните месеци първият министър се сблъска с критики и похвали за законодателната реформа, водена от SNP, която ще улесни хората да променят юридическия си пол и ще намали прага на възрастта, в която могат да го направят - от 18 на 16 години.

Стърджън беше притисната да изясни позицията си относно транссексуалните жени в женските затвори, след като бяха повдигнати опасения за безопасността им.

На пресконференцията в сряда тя отрече дебатът да е "последната капка", която я е накарала да подаде оставка, изтъквайки, че няма да бъде изтласкана от "краткосрочен проблем".

Отделно Стърджън призна, че се е превърнала в поляризираща фигура, добавяйки, че друг член на SNP би бил в по-добра позиция да ръководи партията преди очакваните парламентарни избори през следващата година. Тя описа работата в политиката като „брутална“ и каза, че политиците трябва „да пренастроят тона и тенора на нашия дискурс“. Тя добави, че да служи като лидер оказва влияние върху индивида и за хората около него и че воденето на страната през пандемията е било най-трудното нещо, с което някога се е сблъсквала.

Стърджън се ангажира да остане в политиката след оставката си и каза, че ще продължи да води кампания за каузи като грижи за децата в ранна възраст и независимостта на Шотландия - към които според нея нейната партия е доближила страната.

Стърджън е най-дълго управлявалият първи министър на Шотландия, действащ на тази позиция, и като лидер на Шотландската национална партия от 2014 г. Тя е първата жена, която заема ръководен пост в Шотландия.

Стърджън беше заместник-лидер на SNP по време на референдума през 2014 г., в който 55,3% от участниците в анкетата гласуваха против отделянето на Шотландия от Обединеното кралство. Тя замени Алекс Салмънд като лидер на партията и стана първи министър на Шотландия след вота за независимост.

SNP има мнозинство в шотландския парламент - известен като Холируд - от 2011 г.

Стърджън стана популярна като политик, настоявайки за втори вот за независимост на Шотландия, след като 62% от шотландците гласуваха да останат в Европейския съюз (ЕС) при гласуването за Brexit през 2016 г. През ноември Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че всеки второто гласуване за независимост на Шотландия ще трябва да бъде одобрено от британското правителство.

Съгласно политиката на Обединеното кралство за децентрализация, шотландският парламент контролира вътрешните въпроси, включително тези, свързани с образованието, здравеопазването, правосъдието, жилищата и транспорта.

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак написа в Twitter след обявената от Стърджън оставка: „Благодаря на [Никола Стърджън] за нейната дългогодишна служба. Пожелавам ѝ всичко най-добро за следващите ѝ стъпки. Ще продължим да работим в тясно сътрудничество с [шотландското правителство] в нашите съвместни усилия да служим на народа в Шотландия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още