fallback

Шолц призова: Всеки, който може да даде танкове на Украйна, да го направи сега*

За първи път от 20 години в Мюнхен не бяха поканени представители на Русия

19:19 | 17.02.23 г. 22
Автор - снимка
Създател

Всеки, който може да даде танкове на Украйна, трябва да го направи сега, заяви германският канцлер Олаф Шолц по време на своето изявление на Мюнхенската конференция по сигурността, пише CNBC. Тази позиция показва рязък обрат спрямо предишни коментари на Шолц, който дълго обмисляше дори и разрешение за трети страни да дадат германски танкове Leopard.

Сега канцлерът обеща още подкрепа - обучение на украински военни, осигуряване на логистика и доставки. "Това е пример на вид лидерство, което хората очакват от Германия", каза още Шолц.

В своето приветствие и украинският лидер Володимир Зеленски наблегна на скоростта. Доставките на оръжие са нужни сега, когато Украйна планира своята офанзива. В речта си той припомни участието си на конференцията през миналата година, броени дни преди началото на войната. "Украйна ясно заяви на света, че ще се бори, ако Русия започне пълномащабна война. Исках да чуя от света: Украйна, ние ще бъдем с теб", каза Зеленски и допълни, че това изявление е дошло чак след като руските ракети са поразили страната му.

Пред  участниците в Мюнхен Зеленски беше категоричен още, че няма алтернатива за Украйна освен победа и след това членство в НАТО и ЕС.

В интервю за BBC украинският държавен глава коментира още, че страната му не е готова на компромиси по отношение на територията, защото те само отслабват Украйна. "Не става въпрос за компромиси като самия компромис - всеки ден правим милиони компромиси, а с кого. Готови ли сме на компромиси с Путин? Не, защото не му вярваме. Готови ли сме на преговори с Путин? Не, защото не му вярваме" , категоричен беше Зеленски.

Смяната на властта в Русия няма да реши нищо

Смяната на властта в Кремъл няма да промени нищо, смята френският президент Еманюел Макрон и призова западните партньори да дават оръжия, които да помогнат на Украйна да получи предимство на фронта и да накарат Русия да седне на масата за преговори при украинските условия. 

"Слушам, че много хора настояват за смяната на режима в Кремъл, но ще ги попитам: каква смяна? Кой е следващият? Кой е вашият лидер? Кого ще внедрите?", попита още Макрон в Мюнхен. За него е важно Украйна да спечели, но също така и да се запази балансът в Европа. 

В своето изявление френският президент призова още за реформа в Съвета за сигурността на ООН и промяна в световния ред.

Победа на Путин ще направят света по-опасно място

"Ако президентът Путин спечели в Украйна, това ще бъде не само трагедия за украинците, но и опасност за всички нас", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Мюнхен, цитиран от пресцентъра на организаицята. Според него при победа на Русия всеки авторитарен лидер ще бъде уверен, че с военна сила може да постигне целите си. 

Столтенберг беше категоричен, че най-важният урок, който са научили съюзниците от войната в Украйна е, че Северна Америка и Европа трябва да останат заедно. "Няма безопасност за Европа без НАТО", допълни генералният секретар на Алианса.

Войни за вода и храна

Без действия за защита на климата децата и внуците ни ще водят война за вода и храна, предупреди зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за Зелената сделка. Според него най-голямата заплаха за сигурността днес са именно промените в климата и призова другите геополитически рискове да не намаляват мерките за защита на околната среда. "Климатичната криза няма да бъде спряна, защото има друг приоритет", каза Тимерманс. 

В своето изявление Тимерманс отчете, че мигрантските вълни ще се усилват, тъй като части от планетата ще станат необитаеми. Гладът ще превзема света, защото в някои части вече няма да могат да бъдат отглеждани храни. 

Украйна може да загуби, но Русия не може да спечели войната

Украйна може да загуби войната, но това не изначава, че Русия ще спечели, смята директорът на консултантската компания по глобална сигурност Eurasia Group Иън Бремер. Пред Мюнхенската конференция по сигурността той посочи, че НАТО още се разширява и Москва не може да бъде победител в глобален мащаб.

Не бива да позволяваме да приемем войната за нормално явление

Голямото предизвикателство пред международната общност е да не позволим да приемем войната в Европа за нормално явление, коментира пред журналисти в Мюнхен българският президент Румен Радев.

"За съжаление, гласовете и от двете страни за победа без оглед на жертвите, разрушенията и тяхната цена, заглушават все повече призивите за мир", коментира той, цитиран от пресцентъра на Президентството.

Радев призова международната общност да се фокусира върху търсенето на начини военните действия да се прекратят и да се възобнови диалогът.

По-рано днес пред участниците в конференцията Джордж Сорос коментира, че загубата на войната ще означава и разпад на Руската федерация. Той допълни, че ако Украйна спечели, това ще означава, че Москва повече няма да може да бъде заплаха за Европа и света.

Милиардерът е категоричен - "веднъж Украйна да получи оръжията, които са ѝ обещани, нещата ще се обърнат".

Конференцията в Мюнхен беше открита с речта на Володимир Зеленски. За първи път от 20 години не бяха поканени представители на Русия. Разговорите са посветени основно на Украйна и доставката на оръжия за страната.

* Информацията се допълва

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:45 | 17.02.23 г.
fallback
Още от Политика виж още