IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът рамо до рамо: въпреки единството има и проблеми

В Мюнхен европейци и американци се позовават на своята сплотеност. Но новата заплаха от страна на Китай прави съюза по-крехък

08:45 | 20.02.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Камала Харис (вляво) с домакина си - германския канцлер Олаф Шолц. Снимка:  EPA/JOHANNES SIMON / POOL
Камала Харис (вляво) с домакина си - германския канцлер Олаф Шолц. Снимка: EPA/JOHANNES SIMON / POOL

През уикенда европейските държави и САЩ увериха Украйна, че ще продължат да я подкрепят. Отговорните за престъпната руска агресивна война в Украйна трябва да бъдат подведени под отговорност, поиска вицепрезидентът на САЩ Камала Харис на Мюнхенската конференция по сигурността.

„Украйна трябва да спечели тази война", заяви германският министър на отбраната Борис Писториус. А посланието на президента на САЩ Джо Байдън, който във вторник пътува до Полша, е също така да подчертае „трансатлантическото единство и неговата желязна подкрепа за нашите съюзници".

Докато Байдън ще произнесе реч в Кралския замък във Варшава във вторник, руският президент Владимир Путин се планира да произнесе програмна реч пред своя народ в същия ден.

В Мюнхен обаче стана ясно също така, че не всички държави одобряват военната подкрепа за Украйна - на първо място Китай. Най-високопоставеният външнополитически представител на Народната република Ван И обяви мирна инициатива за Украйна, която също така да постави контрапункт на САЩ, пише в свой анализ за последното издание на Мюнхенската конфренция по сигурността германският Handelsblatt. 

Двустранните отношения между двете световни сили се влошиха допълнително след свалянето на китайски шпионски балон. В неофициален разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен след инцидента Ван И разкритикува „безразборното използване на сила" в кулоарите на конференцията по сигурността.

Блинкен предупреждава Китай

Блинкен предупреди Китай да не оказва материална подкрепа на Русия във войната срещу Украйна. В разговор с Ван И министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок (Зелени) призова Народната република да осъди руското нахлуване и да използва тежестта си срещу Русия.

В Мюнхен от петък до неделя 40 държавни и правителствени ръководители и почти 100 министри обсъждаха глобалната архитектура на сигурността. Водещите представители на страните от НАТО дадоха да се разбере, че Украйна не трябва да губи войната - също и защото в противен случай руският опит за силово изместване на границите може да намери подражатели.

Кремъл иска една различна Европа, в която Русия да доминира над съседните ѝ държави, предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. И още: „Знаем, че Пекин гледа много внимателно каква цена плаща Русия - или каква награда получава за агресията“. 

Съществува и широко съгласие, поне в западния лагер, че Украйна сама може да определи кога и при какви условия иска да участва в мирни преговори. И че въпросът е да се постави Киев във възможно най-добра позиция за евентуални преговори чрез доставка на оръжия и друга подкрепа.

Някои от западните страни дори обмислят да снабдят украинската армия с оръжия, които биха ѝ позволили да извърши големи нападения срещу Крим, който е окупиран от Русия от 2014 г. насам. Според тях това би засилило натиска върху руския президент Путин да се съгласи на преговори.

„Сигнали за укрепване на оръжията за нашата отбрана"

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в ежедневното си видеообръщение в събота вечерта, че Мюнхенската конференция по сигурността е изпратила важни „сигнали за укрепване на оръжията за нашата отбрана". Това се отнасяло по-специално за ракетите с по-дълъг обсег на действие.

Британският министър-председател Риши Сунак заяви по време на участието си в конференцията по сигурността, че Великобритания ще бъде първата страна, която ще предостави на Украйна оръжия с по-дълъг обсег на действие. Обучение на украински военни за работа с Leopard в Полша. Снимка: EPA/Maciej Kulczynski Обучение на украински военни за работа с Leopard в Полша. Снимка: EPA/Maciej Kulczynski

Зеленски, който в петък се присъедини с видеопослание, е призовал участниците в конференцията по сигурността да предоставят на украинския „Давид" необходимите оръжия, така че руският „Голиат" да не победи.

Но времето за украинците изтича. Напоследък руските войски засилиха атаките си, а около първата годишнина от началото на войната на 24 февруари се очакват нови офанзиви. Но обещаната на Украйна подкрепа под формата на бойни танкове не е толкова голяма, колкото се очакваше. Боеприпасите за артилерията и системите за противовъздушна отбрана също са в недостиг.

А европейците не винаги са толкова единни, колкото Украйна би искала да бъде. Съюзниците бяха обещали два танкови батальона с Leopard 2, т.е. цели 60 машини. В същото време има поети ангажименти за почти 50 Leopard 2 от различни версии. Предстои да бъдат добавени британски танкове Challengers и американски Abrams.

Но страни като Дания досега са отказали да предоставят на Украйна Leopard. Датският министър-председател Мете Фредериксен оправда това в Мюнхен и с общественото мнение в страната си - което предизвика доста голямо учудване в германските правителствени кръгове.

Практически проблеми с подкрепата

Въпреки демонстрираното пред външния свят единство съществуват и практически проблеми с подкрепата. В Словакия трябва да се поддържат и ремонтират германски оръжия, които действително са използвани в Украйна.

Но тъй като словашките митници създават проблеми, ракетните установки Mars, например, се транспортират до Мюнстер в Долна Саксония за ремонт. Не може да e вярно, че важни материали не достигат до словашката снабдителна база поради проблеми на границата, казва председателят на Комисията по отбрана Мари-Агнес Щрак-Зимерман пред Handelsblatt. „Не можем да кажем нищо. Митниците мислят, а в същото време в Украйна умират хора“. 

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че се е срещнал с представители на германската и украинската оръжейна промишленост в Мюнхен. Основната тема на разговора е била доставката на боеприпаси. Все още е трябвало да бъдат изяснени открити въпроси като подробностите по договора, финансирането или създаването на „най-сложните вериги за доставки след Втората световна война". Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и германският външен министър Аналена Бербок на подиума на Мюнхенската конференция по сигурността. Снимка: EPA/JOHANNES SIMON Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и германският външен министър Аналена Бербок на подиума на Мюнхенската конференция по сигурността. Снимка: EPA/JOHANNES SIMON

В периферията на срещата по въпросите на сигурността германското правителство също така се опита да убеди Катар да предаде на Украйна германските противовъздушни танкове Gepard, включително боеприпасите, закупени за защита на стадионите по време на Световното първенство по футбол.

Но танковете са „част от нашата противовъздушна отбрана", от която Катар се нуждае с оглед на заплахите от съседи като Иран, заяви говорителят на катарското външно министерство Маджид Ал-Ансари пред Handelsblatt. Междувременно обаче Доха прави всичко възможно, за да преговаря между Киев и Техеран и между Запада и Иран, за да предотврати в бъдеще доставките на иранско оръжие за Русия.

Последна актуализация: 08:54 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
НА ВНИМАНИЕТО НА ЛИЦАТА, ЗАЕМАЩИ ВИСШИ ПУБЛИЧНИ ДЛЪЖНОСТИ ПО ЧЛ. 6, АЛ. 1 ОТ ЗПКОНПИ "Мы берем под свой прицел новую санкционную цель. ЗАО "Специальное конструкторское бюро". Это российский разработчик и производитель реактивных систем залпового огня (РСЗО) "Торнадо", "Град", "Смерч" и модифицированных версий "Торнадо-Г", "Торнадо-С", - говорится в сообщении ведомства в Telegram-канале. https://***/NAZK_gov_ua/2084
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още