IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия преустановява участието си в договорите за разоръжаване

Използваме сила, за да спрем войната, която започна Западът, заяви руският президент

12:46 | 21.02.23 г. 7
Снимка: БГНЕС/EPA/DMITRY ASTAKHOV/SPUTNIK
Снимка: БГНЕС/EPA/DMITRY ASTAKHOV/SPUTNIK

Русия преустановява участието си в договорите за разоръжаване, заяви руският президент Владимир Путин в своето обръщение към двете камари на Думата и представители на политическия и икономическия елит на страната. По думите му САЩ и НАТО искат стратегическото поражение на Русия и всички договори за разоръжаване са останали в миналото заради действията на Запада. Затова и Русия преустановява участието си в тези споразумения.

"Не излизаме от споразуменията, преустановяваме участието си", подчерта Путин.

Русия няма да прави първа ядрени изпитания и да разрушава установения ядрен ред, но ако САЩ го направят - ще го правим и ние, каза още руският президент. Той беше категоричен, че няма да допусне на руска територия инспекции на международни организации, включително и на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ). 

В своето обръщение Путин говори за проект "анти-Русия". Според него обаче руската държава е самодостатъчна и призова за развитието на потенциала на икономиката. Той критикува олигарсите, които са станали подвластни на западните държави, купувайки имоти и активи, вместо да инвестират печалбите за развитие на икономиката.

"Руските пари трябва да работят за държавата", каза руският президент и обеща и демократични избори за президент, планирани за април 2024 г.

В дълго чаканото обръщение основно място зае "специалната военна операция", която руският президент обяви на 24 февруари 2022 г. Днес той обясни, че западните държави умишлено предизвикват нестабилност около границите на Русия, нападат културния и православния живот и превръщат Украйна в "таран" срещу страната, за да могат да отстранят своя основен конкурент.

Целта им е и да бъде отблъсната Русия от "историческите територии, които днес се наричат Украйна", заяви Владимир Путин и допълни, че Русия не може да бъде победена по военен път. Използваме сила, за да преустановим войната, която започна Западът, категоричен беше руският президент и допълни, че в Киев вече публично са "разкрили" своите планове за следващите си ходове - удари по Крим и Севастопол.

Руският президент обвини САЩ в умишлена работа по разпад на световната архитектура, установена след Втората световна война, и желанието да бъде единствен играч след разпада на СССР. За него отношенията между САЩ и Русия са деградирали заради действията на Вашингтон.

Путин заяви още, че Русия не воюва с украинския народ, който също е жертва на своите управници и западните държави, които са унищожавали икономиката, изземвали са природните ресурси и са довели украинското общество до бедност и неравенство.

Путин отчете, че още от 2014 г. жителите на Донбас са се борили за правото да живеят и да говорят на своя език срещу "неонациския режим" в Киев.

"Вярваха и чакаха, че Русия ще дойде на помощ", заяви Путин по време на своето изявление. Той посочи, че западните държави са започнали да въоръжават Украйна още оттогава, "играли са с живота на хората", докато Русия искрено е искала да намери решение чрез Минските споразумения.

Преди дни обаче един от съветниците на руския президент призна в интервю, че Москва не е работила за реализацията на Минските споразумения.

Путин отбеляза в своята реч още, че жителите на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област са изразили своята воля да се присъединят към Руската федерация въпреки бойните действия, които се провеждат в тези региони, което беше посрещнато с аплодисменти на крака от залата. Припомняме, че резултатите от допитването в тези украински области бяха признати само от Русия и Северна Корея именно заради условията, в които се проведе - по време на война, а в много региони от "съобръжения за сигурност" гласовете бяха събирани от въоръжени военни по домовете на хората.

Руският президент анонсира програма за възстановяване на окупираните територии и икономическо съживяване, но без да дава повече подробности.

Специален държавен фонд ще бъде създаден за подкрепа на участващите в тази "специална операция", която да осигури социални, медицински, психологически, образователни и т.н. услуги на пострадалите и семействата на загиналите в Украйна. Структури на този фонд ще има във всички региони на Русия, допълни още Путин.

Реалният военен опит, получен от войната в Украйна, ще бъде използван за подобряване на качеството на руската армия и ще доведе до преразглеждане на стратегията за развитие за периода 2021 - 2025 година, отбеляза руският президент. Ще бъдат използвани най-новите технологии, нови разработки за оръжията, които съществено превъзхождат западните, каза още Путин и допълни, че ще започне масово производство на тези модели.

Икономическия фронт

В речта си Путин обърна основно внимание на своята "специална военна операция", но отчете, че и на "икономическия фронт" Русия се е оказала по-устойчива от очакваното. Бизнесът е показал, че може бързо да се трансформира в трудни условия. Путин обаче остро критикува своите олигарси - част от печалбите на големия бизнес вместо в развитие, се е насочвала към покупки на недвижими имоти, яхти и други луксозни стоки в западни държави. Никой не жали тези, които са загубили своите имоти и активи в западни държави, категоричен беше Путин.

Според руския президент санкциите срещу страната имат за цел "да причинят страдание на руските граждани", но са постигнали точно обратното - енергийна криза, закриване на предприятия и загуба на работни места в държавите, които са инициирали санкциите. Москва е отпуснала повече от 1 трилион рубли (13,4 млрд. долара) в защита на икономиката си от санкциите, което е довело и много руски отрасли до подем. Например селското стопанство има "двуцифрен ръст", като само добивите на пшеница достигат 100 млн. тона. Това съществено повишава експортният потенциал на страната, каза още Владимир Путин.

Руската икономика отчете спад само през второто тримесечие, а след това отново има ръст, като икономиката е минала "на друго ниво" и се разкрива "огромният потенциал" на руската икономика - компаниите могат да заемат нишите, които преди са заемали западните компании, категоричен беше руският президент.

За него промяната е в положителна посока - Русия може да се развива като независима държава, да намери нови пазари.

В своята реч Владимир Путин обърна внимание на инфраструктурни проекти, програма за газификация, създаването на промишлени клъстери, стимули за бизнеса в различни сектори, включително и технологични, както и при покупките на високотехнологични продукти, произведени в Русия. Благодарение на устойчивата финансова система Русия не се нуждае от международните капиталови пазари, отчете още руският президент, говорейки за нови източници за финансиране на инвестициите в страната. 

Той призова за насърчаване на младите хора, особено за млади учени, които да работят за развитието на страната, както и за подготовката на специалисти за сектори като електроника, ядрена енергетика и други важни отрасли за развитието на руската икономика. Путин поиска връщането на образованието към базовите програми - срокът на обучение във висшето образование да бъде за срок от 4 до 6 години, а специалности, които изискват - да има и допълнителни специализации. Децата трябва да бъдат възпитавани в уважение към родителите и учителите, каза още руският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 16 rate down comment 19
vaskodd
преди 1 година
Мухахахаха, джуджанка тотално е изтрещяла ..." ... Путин заяви още, че Русия не воюва с украинския народ ..." Разбира се, извънземни убивате в Украйна, не украинци!" ... каза руският президент и обеща и демократични избори за президент ..." Доообре. Само да внимават братушките за кой гласуват, да не ги изпратят на дълга почивка в някой Сибирски курорт!На този и за ръста са му виновни НАТО и САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 21
baybay11
преди 1 година
''..."Не излизаме от споразуменията, преустановяваме участието си", подчерта Путин....'' Пълен хахАААвелник- другарю квазиюрист от петербургския юф, ''преустановяване'' на участие означава прекратяване веднъж завинаги и окончателно, а ''спиране'' на участието означава, че е налице някаква причина, заради която участието се замразява, но не се прекратява окончателно. Да ти имам некадърните преподаватели по ОТП в юф на петербургското уни...Вероятно се червят заради теб и некадърността ти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 31
zelka007
преди 1 година
6 (шест) отечествение масквича са се продали в могучая за месец декември ... :))) ... има някакъв зверски ръст в продажбите , за януари са 29 (двадесет и девет) ... !! ... кво знаем ние за масквичите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 41
Gerasim_Burgaski
преди 1 година
да е жив и здрав ПУТИН-никой никога по никакъв начин последните 200 /двеста/ години НЕ Е НАНАСЯЛ такива щети за р00сия.ДОБРЕ че е той-ПУТИН - само със около 150 млрд долара ДА се смаже Империята на Злото и скоро да се разпадне както ссср през 1991.путин-мечтата на русофоба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 47
evlogi
преди 1 година
Ххехеехее..Русия им била( на Запада) основен конкурент...Тия все повече ми заприличват на голяма версия на Северна Македония..Въшка със самочувствие на слон...Преди 24 февруари почти не ги забелязваха, особено отвъд океана, изцяло бяха се концентрирали към тихоокеанският регион..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 41 rate down comment 48
evlogi
преди 1 година
Мноо е зле тоя...Поредната греда за Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 47
khao
преди 1 година
звучи като хитлер преди да падне третия райх...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още