IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин засилва натиска върху Молдова

Руският президент отмени указ от 2012 г., според който решение на конфликта за Приднестровието може да бъде намерено само в рамките на признатите граници 

15:15 | 22.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Сградата на парламента в Кишинев. Снимка: . EPA/DUMITRU DORU
Сградата на парламента в Кишинев. Снимка: . EPA/DUMITRU DORU

Малката държава Молдова се намира в трудна геополитическа ситуация. Бившата съветска република се намира между Румъния и Украйна и би искала да стане част от Европейския съюз. Но руското влияние е огромно: Москва играе важна роля в енергийните доставки на страната и от години има военни позиции - именно в източния сепаратистки регион Приднестровие. Отцепническият регион се контролира от Русия, а руските въоръжени сили са разположени там от 90-те години на миналия век, като в момента те наброяват около 2000 войници.

В международен план Приднестровието не е признато за суверенно, дори от Русия. Но с оглед на войната в Украйна в Молдова отдавна има опасения, че Москва може да ескалира конфликта за региона. Руският външен министър Сергей Лавров вече заплаши, че ще защитава интересите и на рускоезичното население - аргумент, който Кремъл използва, за да оправдае нападението си срещу Украйна.

Сега с нов свой ход лидерът на Кремъл Владимир Путин подклажда още повече страховете в Молдова: във вторник руският президент отмени указ от 2012 г., според който решение на конфликта за Приднестровието може да бъде намерено само „в съответствие със суверенитета, териториалната цялост и неутралитета на Молдова“, предава DPA. 

Решението е било взето, за да се „гарантират националните интереси на Русия в контекста на дълбоките промени в международните отношения". Според молдовските медии Путин не желае да признае суверенитета, териториалната цялост и неутралитета на Молдова в светлината на конфликта в Приднестровието.

Решението на Путин да отмени указа се случва малко след искането на новия министър-председател на Молдова Дорин Речан за демилитаризация на Приднестровието и изтегляне на руските сили. Едва през миналата седмица президентът Мая Санду обвини Русия, че се опитва да извърши преврат в страната ѝ. Според нея Русия иска да използва чуждестранни диверсанти, за да свали молдовското ръководство, да предотврати присъединяването на страната към ЕС и да я използва във войната срещу Украйна. 

Въпреки че Молдова не е член на НАТО, Санду участва в срещата на президента на САЩ Джо Байдън с държавите от източния фланг на НАТО тази сряда - като политически сигнал. Байдън вече се срещна със Санду във Варшава във вторник и също така се обърна към нея в речта си в полската столица. „Горд съм, че мога да застана до тях и до свободолюбивия народ на Молдова", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още