IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът възложи изготвяне на механизми срещу спекулата с цените на храните

Вижда се движение на някои цени на храни надолу, обозначени като трайна промоция, отчете Гълъб Донев

11:44 | 01.03.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Национално координационно звено с председател вицепремиера Христо Алексиев ще изготви механизми за наблюдение и контрол на образуването на цените на хранителните стоки на българския пазар. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев преди началото на днешното правителствено заседание.

Със заповед от днес Донев официално възлага на участниците в координационното звено да изготвят механизми за наблюдение и контрол на образуването на цените на хранителните стоки на българския пазар и да предложат мерки в съответствие с националното и европейското законодателство. „Звеното работи от началото на февруари тази година", припомни Донев, цитиран от БТА.

Служебният премиер подчерта, че в резултат от усилията на правителството от последните седмици излизат на светло някои нелоялни търговски практики, свързани с образуването на цените.

„Заради спекулациите по темата спекула отново ще уточня, че Националното координационно звено предлага мерки за овладяване на цените, които следват пазарните принципи, особено прозрачността и реалната конкуренция“, каза премиерът. Той информира, че от началото на февруари, когато е провел среща с министри и шефове на агенции и комисии, темата за цената на храната се е превърнала в особено "вкусна за всички".

Донев посочи, че в търсенето на решение разчита на партньорството на търговските вериги, с които правителството не води война, а разговор.

Премиерът забелязва движение на някои цени на храни надолу, обозначени като трайна промоция. Той разчита това като знак за преосмисляне на методите за образуването на цените в търговските вериги на храните. 

Предстои нова среща с представители на търговските вериги, като в нея ще вземат участие и производителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още