IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Бразилия засилват отношенията със срещи на високо равнище в Берлин

Южноамериканската страна е основен кандидат за производството на зелен водород, на който Германия разчита, за да намали зависимостта си от природен газ

15:29 | 14.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германският канцлер Олаф Шолц покани бразилския президент Лула да Силва за разговори и съвместно заседание на кабинета в Берлин през втората половина на тази година в знак за засилване на връзките между двете най-големи икономики в Европа и Южна Америка, съобщава Bloomberg.

Поканата беше отправена въпреки различните възгледи на двамата лидери за това как да подкрепят Украйна в борбата ѝ срещу нашествието на Русия и каква роля може да играе Китай в мирни усилия за прекратяване на войната.

Германско-бразилските разговори ще бъдат съсредоточени върху по-близко сътрудничество в търговията, енергетиката, суровините и опазването на климата, съобщават представители на двете страни, пожелали да останат анонимни, тъй като плановете все още не са обявени.

Т. нар. междуправителствени консултации ще бъдат първите в този формат от 2015 г. насам. Тогава президентът Дилма Русеф и 19 от нейните министри приеха канцлера Ангела Меркел с антураж от 12 министри и заместник-министри в Бразилия.

Германия полага последователни усилия да засили отношенията си с Бразилия, като президентът Франк-Валтер Щайнмайер и Шолц направиха посещение в страната в началото на годината, а вицеканцлерът Робърт Хабек ще направи визита тази седмица, докато външният министър Аналена Бербок трябва да пътува до Бразилия през юни.

Южноамериканската страна е богата на суровини и има висок дял възобновяеми източници в енергийното си производство, което я превръща в основен кандидат за производството на зелен водород – енергиен източник, на който Германия разчита, за да стане по-независима от природния газ.

Освен това Германия смята Бразилия, която също е член на Г-20, за важен геополитически партньор.

След години на обтегнати дипломатически отношения при бившия президент Жаир Болсонаро, се отвори благоприятна възможност за по-близко сътрудничество, заяви Хабек по време на германо-бразилски икономически форум в Бело Оризонте, Бразилия, в понеделник.

Но областите на разбирателство са ограничени. По време на съвместна пресконференция през януари Лула отхвърли молбата на Шолц да изпрати боеприпаси на Украйна в рамките на международни усилия за подкрепа на Киев да отблъсне руското нашествие.

Шолц се опита да събере подкрепа за Украйна по време на четиридневно посещение в Южна Америка през януари след съвместното решение със САЩ за изпращане на германски бойни танкове, бронетранспортьори и ракетни системи Patriot на Киев. Хабек каза пред репортери при посещението си, че е провел „интензивни разговори“ с бразилския вицепрезидент и външния министър за Украйна и предложенията на Германия.

Лула намекна за възможността Китай да играе ролята на посредник за прекратяване на войната на Русия в Украйна. Шолц предупреди Китай да не подкрепя Русия с оръжия и също така призова Пекин да говори не само с Русия за конфликта, а и да се вслуша в украинците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още