IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран назначи първия си посланик в ОАЕ от 2016 г.

Отношенията между Техеран и страните от Персийския залив все повече се затоплят

11:41 | 05.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Иран обяви във вторник, че е назначил посланик в Обединените арабски емирства (ОАЕ) за пръв път от 2016 г. насам на фона на затоплянето на отношенията между страните от Персийския залив и Иран, съобщава Ройтерс.

Техеран предприема стъпката, след като през август ОАЕ се опитаха да подобри връзките и заяви, че връща посланика си в столицата на Иран.

ОАЕ влошиха отношенията си с Иран, когато Саудитска Арабия прекъсна връзките се с Иран през януари 2016 г., след като ирански протестиращи нахлуха в саудитското посолство в Техеран заради екзекуцията на изтъкнат шиитски духовник в Рияд.

В стъпка към промяна на годините на враждебност между Иран и Саудитска Арабия, които заплашваха стабилността и сигурността на Персийския залив и помогнаха да се подхранят конфликти в Близкия изток от Йемен до Сирия, миналия месец Рияд заяви, че ще възстанови дипломатическите си отношения с Техеран в сделка с медиатор Китай.

ОАЕ, които имат бизнес и търговски отношения с Иран от над век, започнаха да се опитват да възстановят връзките с Техеран през 2019 г. след нападения във водите на Залива и върху енергийни обекти в Саудитска Арабия.

Емирство Дубай от дълго време е една от основните връзки с външния свят за Иран.

Новоназначеният от Иран посланик Реза Амери е бил генерален директор на службата за ирански емигранти в министерство на външните работи, съобщават иранските държавни медии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още