IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландският премиер Марин подава оставка като лидер на социалдемократите 

Тя няма намерение да приема министерски пост дори при влизане в управляващата коалиция

11:47 | 05.04.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министър-председателят на Финландия Сана Марин ще се оттегли от поста лидер на своята Социалдемократическа партия (СДП) след загубата на парламентарните избори миналия уикенд.

Говорейки пред репортери в Хелзинки, Марин заяви, че е решила да не продължава да бъде лидер на партията през септември, след като вече бе признала загубата на изборите. Тя планира да се върне в парламента. „Не мисля, че е много вероятно да приема министерска роля, ако СДП се присъедини към коалиционно правителство", каза Марин.

Въпреки че спечели три места, лявата Социалдемократическа партия на Марин се нареди на трето място с 43 от общо 200-те места в парламента, след дясноцентристката Национална коалиционна партия на Петери Орпо с 48 места и националистическата партия "Финландци" с 46 места.


Ако Марин, най-младият министър-председател в света, когато встъпи в длъжност на 34-годишна възраст през 2019 г., се окаже извън правителството, тя може да пренасочи вниманието си към висш пост в Брюксел, например като "шпиценкандидат", водещия кандидат на европейските социалдемократи за ръководител на Европейската комисия, твърдят експерти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
До: evlogi ... как точно се е провалила ?! там се гласува за партия , не за личност ... :))) ... тя има личен рейтинг на одобрение 64% , много над дори математическият сбор от гласувалите за първите три формации във Финландия ... разпознаваем в целият свят политик ... Станишев беше дълги години председател на ПЕС , тя защо да не може ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
evlogi
преди 1 година
Проваляш се на избори-правят те председател на ЕК...Браво!Точно по този наръчник действаха и комунистите едно време-когато някой директор скапеше някое предприятие, го местеха в министерството примерно, на по-висок пост...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
dean.jordanov
преди 1 година
сега може да се отдаде на наркотици, секс и рокендрол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още