IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поколението Z се нуждае от повече модели за подражание като Сана Марин

Финландският премиер показва, че можете да се забавлявате дори когато имате големи отговорности 

08:35 | 24.08.22 г. 6
Финландският премиер Сана Марин ръкопляска по време на финала между Финландия и Канада на Световното първенство по хокей на лед 2022 в Тампере, Финландия, 29 май 2022 г. Снимка: EPA/KIMMO BRANDT
Финландският премиер Сана Марин ръкопляска по време на финала между Финландия и Канада на Световното първенство по хокей на лед 2022 в Тампере, Финландия, 29 май 2022 г. Снимка: EPA/KIMMO BRANDT

Танцувате и пиете на купон, флиртувате с камерата на смартфона, лежите в прегръдките на приятелки и може би се разплаквате за малко. Младите хора го правят постоянно, дори финландският министър-председател Сана Марин го направи наскоро, а други влиятелни хора би трябвало да го правят много по-често. Защото поколението Z* се нуждае от такива модели за подражание. Такива, които заемат важни постове и длъжности, но същевременно водят самостоятелен и пълноценен личен живот.

36-годишната Сана Марин трябваше да оправдава купона си в продължение на дни, наред с други неща, с помощта на отрицателен тест за наркотици. Обвинението накратко: Сана Марин едва ли е в състояние да управлява в това състояние при извънредни ситуации. Друго обвинение гласи: „Видеоклиповете са малко смущаващи". Поне така коментира записите министърът на финансите на Марин Аника Саарикко. И все пак едва ли нещо би могло да бъде по-далеч от смущаващо. Във видеоклиповете се вижда как танцуващата Сана Марин изглежда автентична, щастлива, изпълнена с енергия. Ето защо видеоклиповете, които я показват, са нещо, което младите хора непременно трябва да видят.

Защото и в бъдеще светът ще има нужда от хора, които искат да заемат отговорни позиции, както коментира моята колежка от Sueddeutsche Zeitung Лара Тийде. За разлика от минали времена обаче днес младите хора вече не се борят силно за властови позиции; ожесточените битки с лакти за позицията на началник ще стават по-редки в бъдеще. Поколението Z и милениалите имат различни очаквания за живота от своите родители, баби и дядовци. Например повече от половината от представителите на поколението Z и милениумите твърдят в проучване в Германия, че биха напуснали работата си, ако тя се намесва в личния им живот. Във връзка с резултатите от проучването германският вестник SZ излезе с гръмкото заглавие: „Милениумите вече не искат да бъдат шефове". Днес младите хора често отдават по-малко значение на властта и парите, отколкото на намирането на здравословен баланс между професионалния и личния живот.  

Възможно ли е да имаш и двете: кариера на високо ниво и пълноценен личен живот?

Ето защо гледката на танцуващ топ политик би трябвало да вдъхне тон на облекчение в съзнанието на много млади хора: aко един министър-председател на най-високия си пост все още може да танцува така буйно и да се забавлява - не можем ли и ние да направим същото? Не е ли тогава възможно да имаме и двете: кариера на високо ниво и пълноценен личен живот? Фактът, че младите хора могат да отговарят на този въпрос с „да", ще става все по-важен.

Затова не е изненадващо, че почти никой в мрежата не се е притеснил от видеоклиповете на Марин. Вместо това те се разпространяваха с одобрение, често в противовес на „танците" на други политици: kak Ангела Меркел се поклащаше непохватно, например, или как Олаф Шолц смутено маха на тълпа. Ако погледнем към българската действителност, ще си спомним за танците на доскорошно управляващите на фона на една песен за гербери. Или пък за щракащия с пръсти на чалга ръководител на футболния съюз Борислав Михайлов. Един поглед към социалните мрежи бързо изяснява какво младите хора наистина намират за „малко смущаващо". И това не са видеоклиповете на Марин.

Затова това, което ще се запомни за Сана Марин, не е обвинението в липса на професионализъм. А по-скоро осъзнаването, че дори един министър-председател може да има живот, който естествено включва забавления и лудории. Че дори отговорните задачи в работата не трябва да водят до загърбване на личния живот. С реакцията си на публикуването на видеоклиповете Сана Марин отправя послание към младите хора, което едва ли може да бъде по-силно и необходимо: „Искам да покажа, че обикновени хора с обикновен живот могат да са nа такава позиция", е посланието ѝ. И тя успява да го предаде. 

*Милениалите са родените между 1980 и края на 90-те, а поколението Z е демографската кохорта след тях

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Редакционно виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 1 година
И изхвърча. Младото поколение има нужда от дисциплина и това беше крещяш антипример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
doba
преди 1 година
Така и не разбрах какво пошло има в клипчетата на Сана.Танцува си жената, релаксира.На никой нищо лошо не прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
data
преди 1 година
Ако мин.прецедателят ти не е някой навъсен чичко който непрестанно ти се кара от телевизора не става .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ой, ой, на 36 лет у нас не си млад, потаму что мъжете до 60 живеют. И какво е това парти, нет стакани водка, нет огурцьi, нет припадане под наса, не повръщане...ммм! Даже и бой нету! Что такое, парти било, никакво парти нет если на сутрин не събудиш ся със скъсана рубашка на непознатое место с поне 2 зуба по-малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
VenislavRN
преди 1 година
36 години не си точно млад, а си е средна възраст. Добре е човек да разпусне малко, обаче масовия 36 годишен хич няма време за такива неща. Тези купони по-скоро са за 20-25 годишни студенти. Няма лошо, това е бъдещата кохорта избиратели и трябва да се заиграва с тях и сигурно това е и идеята.Не разбира обаче как един човек може да не намери за смущаващи танците на Марин, обаче Боби Михайлов че щракал с пръсти на чалга било смущаващо? Че то е същото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
Финландия и Швеция подписаха протоколите за присъединяване към НАТО , така че жената си се весели ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още