IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консервативната партия на Риши Сунак понася загуби на местните избори

Лейбъристите вече гледат към победа на следващите парламентарни избори, сигнализира техният лидер Кийр Стармър

14:23 | 05.05.23 г.
Британският премиер Риши Сунак. Снимка: Bloomberg L.P.
Британският премиер Риши Сунак. Снимка: Bloomberg L.P.

Британската Консервативна партия, ръководена от премиера Риши Сунак, загуби десетки места в изборите за местни съвети и кметове, които традиционно се провеждат на 5 май, съобщава Bloomberg. Резултатите предполагат, че управляващата партия е застрашена от загуба на власт при следващите парламентарни избори, които ще се проведат следващата година.

Местите избори бяха смятани за първия сериозен тест за Сунак от началото на неговото управление. Вотът трябваше да разпредели 230 местни съвета, или общо 8000 места, като според социолога Джон Къртис торите вероятно ще изгубят около 1000 места – най-лошото представяне за партията на местни избори през последните години, съобщава Ройтерс.

Засега консерваторите са загубили девет съвета и общо 190 места, докато Лейбъристката партия печели контрола върху три съвета и добавя 138 места към досегашните си съветници. Междувременно либералните демократи печелят един съвет и 59 места на общински съветници. Партията на Зелените се сдобива с 13 общински места.

„Не се заблуждавайте: напът сме към постигане на мнозинство за лейбъристите на следващите парламентарни избори“, заяви ликуващият лидер на лейбъристите Кийр Стармър пред своите поддръжници в Чатъм. „Променихме партията, спечелихме доверието на избирателите и сега можем да продължим да променяме страната си“, добавя той.

Тъй като по-голямата част от гласовете от местните избори в четвъртък все още не са преброени, първите анализи на резултатите предполагат, че Сунак все още трябва да извърви дълъг път, за да издигне от пепелта своята партия след катастрофалната 2022 г., в която торите свалиха двама свои министър-председатели: Борис Джонсън и Лиз Тръс. Вотът е първият ясен знак, че двуцифрената преднина на Стармър в националните социологически проучвания се превръща в реални резултати, което ще даде увереност на опозицията преди парламентарните избори, които Сунак трябва да свика до януари 2025 г.

Лейбъристите постигнаха победи в северните райони на т.нар. „Червена стена“ в Мидълзбро и Стоук он Трент, където Борис Джонсън отбеляза успех на парламентарните избори през 2019 г. Партията на Стармър спечели и важни южни области като Плимут, както и общинския съвет на Медуей в Кент, който оставаше непревземаем през последните 20 години.

Досегашните резултати предполагат, че останалата част от деня „ще бъде доста брутална към правителството“, написа в Twitter Филип Коули, професор по политика в Лондонския университет „Кралица Мери“.

На тези избори за първи път гласуващите трябваше да се явят, носейки документ, върху който има тяхната снимка, а не с книжката си за гласуване. Допустимите документи са паспорт или пък шофьорска книжка. Това ново правило бе въведено миналата есен и много гласоподаватели бяха върнати от изборните секции, тъй като не са го спазили.

„Първоначалните резултати, оповестени досега, потвърждават посланието на социологическите проучвания, че консерваторите изпитват значителни проблеми и че победата в тези местни избори е осигурена както от лейбъристите, така и от либералдемократите“, коментира Джон Къртис, професор по политика в Университета в Стратклайд, пред BBC. „Не може да изключим възможността партията да загуби 1000-те места, които някои очакваха, че може всъщност да загуби“, добавя той.

Сунак заяви също пред BBC, че „винаги е разочароващо да загубиш колеги консерватори“, като същевременно подчерта победите на торите на места като Питърбъроу, Басетлоу и Сандуел. „Посланието, което чувам от хората, е, че искат да се съсредоточим върху техните приоритети“, изтъква британският премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още