IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата с насилието чрез оръжие в САЩ е по-дълбока, отколкото изглежда

Разрешаването ѝ може да стане чрез бавни и трудни културни промени, освен чрез много по-широки ограничения върху притежанието

09:00 | 13.05.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Наскоро крайнодесен екстремист откри огън с пушка тип AR-15 по минувачи в търговски център в град Алън, Тексас. Той уби осем души, включително две деца, и рани още седем. Това беше деветото масово убийство на „активен стрелец“ от началото на годината в САЩ, според определението, използвано от ФБР.

Истории като тази разбираемо започнаха да доминират в разговора за насилието чрез оръжие в Америка, но си струва да се отдалечим, за да обхванем всички аспекти на кризата, пише колумнистът на Financial Times Джон-Бърн Мърдок.

Инцидентите с активен стрелец са отговорни за 103 смъртни случая с огнестрелно оръжие в САЩ през 2021 г. Това е отвратително голям брой, но изглежда малък, като вземете предвид, че общият брой на смъртните случаи от огнестрелно оръжие в САЩ през същата година е 48 830. Удивителните 44 процента от американците казват, че познават някой, който е бил прострелян, а 25%, че е бил използвал пистолет, за да бъдат заплашени те или семейството им.

Също така, макар щетите, които могат да бъдат нанесени с полуавтоматично оръжие, са наистина ужасни, пушките представляват само 5 процента от убийствата с огнестрелно оръжие в САЩ (цифра, която не се е променила от две десетилетия). Междувременно делът, който се дължи на пистолетите, се покачва стабилно: сега възлиза на 91 процента от всички убийства, при които видът на оръжието е установен.

Заплахата тежко въоръжен екстремист да нападне училище или нощен клуб е страховита, но мащабът на „немасовите“ стрелби в САЩ може би е по-шокиращ. Всъщност, макар че притежанието на оръжие в САЩ е далеч по-високо, в сравнение с която и да е друга развита страна, Америка се откроява най-много именно по отношение на насилието с пистолет.

Канада и Финландия, второто и третото най-въоръжени общества в развития свят, имат около три пъти по-малко огнестрелни оръжия на човек от САЩ, но 10 пъти по-малко пистолети. Разграничението е ключово, тъй като повечето смъртни случаи с оръжие са самоубийства с пистолет и повечето убийства са по-скоро спонтанни, отколкото планирани.

Сравнението също така отразява много различни оръжейни култури. Във Финландия и Канада - подобно на повечето развити страни - притежанието на оръжие традиционно се фокусира около лова, докато 76 процента от собствениците на пистолети в САЩ казват, че оръжието им е за лична защита.

Голяма част от тази изключителност на Америка несъмнено произтича от правото да се носи оръжие, залегнало в конституцията на страната, но има и друг фактор: доверието.

Съществува силна положителна корелация между брутния вътрешен продукт на държавата на глава от населението и нивата на междуличностно доверие, но нивата на доверие в САЩ намаляват от десетилетия и делът на американците, които казват, че не вярват на хората в техния квартал, сега е приблизително двойно повече от това, което бихте очаквали въз основа на социално-икономическото развитие на САЩ.

Това само по себе си трябва да е причина за безпокойство, но особено защото доверието играе важна роля в ръста на насилието чрез оръжие.

Малцина осъзнават, че на национално и щатско ниво статистическата връзка между наличието на оръжие и смъртните случаи се определя почти изцяло от самоубийствата. Колкото повече хора имат достъп до оръжия, толкова повече хора ги използват, за да посегнат на живота си. И тъй като огромното мнозинство от всички смъртни случаи с огнестрелно оръжие са самоубийства, тази динамика доминира в цялостната връзка между смъртните случаи и оръжието.

Ако погледнете само убийствата с огнестрелно оръжие, връзката с броя на оръжията е много по-слаба, независимо дали се анализират различни държави или американски щати. Но добавете междуличностното доверие, както и притежанието на оръжие, и връзката се връща. С други думи, взаимодействието между оръжията и страха е това, което кара броят на убийствата да расте.

Тази токсична комбинация от пистолети и враждебност е твърде видима във вълната от скорошни стрелби в САЩ, включващи деца, застреляни, докато играят на криеница или отиват да вземат баскетболна топка от двора на съседите, както и такива заради паркиране в чужда алея.

По-голямата част от американците, които умират от огнестрелно оръжие, не влизат в националните и глобалните заглавия. Те не са убити от екстремисти с полуавтоматични оръжия и лозунги, а след самоубийства, които най-вероятно не биха се случили без оръжие под ръка, след ескалирали спорове или след насилие от интимни партньори и от хора, които са започнали да гледат на съседите си като на заплаха.

Дебатът около насилието с оръжие в САЩ е доминиран от масовите стрелби, но това е криза, която е много по-дълбока. Разрешаването ѝ може да стане чрез бавни и трудни културни промени, както и чрез много по-широки ограничения върху притежанието на оръжие, отколкото се предлагат в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 13.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 12
khao
преди 11 месеца
До: zelka007 да ти прилича на някой... по стила на писане? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 24
zelka007
преди 11 месеца
До: cyclop ... виждаш ли циклопче , колко си елементарен и предвидим в писанията си , като опашато чехълче ... :))) ... ти си мъж гол охльов баце ... с такава сила и смелост разполагаш ... ако с/у теб тръгне навъсен човек му правиш път , кво остава некой с нож , вероятно ще се гипсираш и изпуснеш ... чак пък пистолет искаш ... ?! ... но виж от балкона у вас зад пердето , или пред монитора , си мъжага ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 4
cyclop
преди 11 месеца
Дебелата стара мома Зелка, като слиза да изходи болонката пред блока, драска с ключ колите, която й "пречат" - понеже са я излъгали от телевизора че прецакват климата - щото не са на батерии, или понеже трябва да ходи по тротоара до контейнера за смет, а не може да цепи по диагонал. И сега се притеснила нещо за оръжията в САЩ, които единствено имат връзка с НПО поръченията й, но някак ги транспонира по присъщия си идиотичен и безсмислен начин върху българското ежедневие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 25
zelka007
преди 11 месеца
До: zelka007 ... а циклопче ?! кво мислиш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 25
zelka007
преди 11 месеца
хммм ... би ли сподел размишления в/у един казус ... представи си , че в ЕС , в частност и у нас , е възможно да притежаваш лесно огнестрелно оръжие ... (не е много сложно ако имаш желание , само за обща култура) ... как би реагирал един неуравновесен антиваксър-интелект , избухващ неконтролирано дори по форумите , ако види човек да драска с ключ , или монета , безценното му 19 годишно ренде пред блока , или опелче ... ?! ... питам за един приятел , искащ да притежава пистолет , щото ще го колят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
cyclop
преди 11 месеца
"Междувременно делът, който се дължи на пистолетите, се покачва стабилно: сега възлиза на 91 процента от всички убийства, при които видът на оръжието е установен." - междувременно, ако можеше и по раса да се разгледа в проценти, щеше да се установи нещо изключителнво любопитно. Ама по раса не е разрешено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
cyclop
преди 11 месеца
На 330 милиона държава, винаги ще има процент луди. А както виждаме по света дори в момента, ако нямаш пушка, може с нож да колиш, ако не искаш нож, може с кола да газиш. Имаше такива инциденти дори тая седмица. Луд човек все ще намери какво да прави. А ако идва с нож към мен, ще се радвам да имам пистолет в тоя момент. Доста случаи има в САЩ, когато въоръжани граждани възпират въоръжен престъпник. Само чеее това не е удобно за целите и не се коментира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
scott
преди 11 месеца
ше некереш Рим да се откаже от гладиаторските борби?Обучаваш армия да убива по светот и им даваш пари и медали зарад тва? Е, не може да се очаква, че като се върнат у дома тези обучени убийци нема да продължът да си изкарват хлебот с оръжие. И още: земят те хеитро бизнесот и парите чрез сложни банкстерски игри? Пътя на воина винаги побеждава пъта на търговеца. В психологически щок, венаги може да постреляш по виновните от твоя гледна точка. ТА, НЕМА ДА СПРЕ ТОВА С ДУМКАНЕТО. РИМ СИ Е РИМ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още