IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган и Кълъчдароглу се готвят за втория тур на президентските избори

Предизборна агитация може да се извършва до 18:00 ч. днес

15:50 | 27.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Chris McGrath/Getty Images
Снимка: Chris McGrath/Getty Images

Часове остават до неделния втори тур на президентските избори в Турция. Оспорваната битка за президентския пост ще се води между сегашния държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, кандидат на Републиканския алианс, и Кемал Кълъчдароглу, кандидат на опозиционния Национален алианс.

Предизборна агитация може да се извършва до 18:00 ч. днес, пише кореспондентът на БТА Нора Чолакова.

Двайсет минути преди края на възможността за агитация двамата кандидати ще могат да се изявят по телевизията, за да направят финално обръщение към избирателите. Всеки от тях ще разполага с по десет минути (според изборното законодателство), за да произнесе последната си предизборна реч. Редът се определя чрез жребий и този път кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу ще започне с изказване от 17:39 до 17:49 ч., а действащият президент Ердоган ще говори от 17:50 до 18:00 ч.

След интензивната кампания преди вота на 14 май, кампаниите на кандидатите за втория тур на президентските на 28 май бяха сравнително спокойни. През изминалите близо две седмици не бяха организирани големи митинги.

Ердоган се съсредоточи главно върху обръщения към народа по различни телевизии. Той даде няколко интервюта за водещи телевизии. В повечето от изказванията си той говори много по-малко за международна политика, като се съсредоточи главно върху проблемите в сферата на вътрешните работи.

Кемал Кълъчдароглу участва в няколко митинга и също даде интервюта за няколко медии. Той призова Ердоган да участват заедно в телевизионен дебат, но предложението му не бе прието. Действащият лидер заяви, че няма какво да обсъжда със своя съперник.

Като цяло през последните дни предизборната кампания в големите градове в страната не е така интензивна както преди първия тур на президентските избори на 14 май, когато се състояха и парламентарни избори.

Интересен факт е, че утрешният втори тур на президентския вот се състои между две важни дати в турската история. На 27 май 1960 г. в страната е извършен първият държавен преврат след провъзгласяването на Република Турция през 1923 г. Той е извършен от група офицери, които не се подчиняват на заповедите на висшето командване и успяват да свалят правителството на Аднан Мендерес.

На 29 май 1453 г.  османският султан Фатих Мехмед II превзема Истанбул, тогава Константинопол.

Ердоган често изтъква, че има историческата символика, свързана с датите, в президентската надпревара. Освен това тази година в Турция ще бъде отбелязана 100-годишнината от създаването на републиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 27.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
danchomentata
преди 9 месеца
ала-бала мара ница турска ... попитахме 100 човека
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още