IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синан Оган - политикът, който може да наклони везните на балотажа в Турция

Третият участник на президентския вот се очаква да обяви в петък кого от двамата кандидати на балотажа ще подкрепи

11:23 | 17.05.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Синан Оган (в центъра). Снимка: Aytac Unal/Anadolu Agency via Getty Images
Синан Оган (в центъра). Снимка: Aytac Unal/Anadolu Agency via Getty Images

На 28 май в Турция ще се състои балотаж за президентския пост между настоящия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, който води в надпреварата в първия кръг, и опозиционния кандидат Кемал Кълъчдароглу. На първия тур третият кандидат за президент Синан Оган, лидер на алианса АТА (на турски прародител-б.а.) получи 5,7 процента от гласовете или около 2,8 млн. гласа, с което се оказа в ключова позиция, защото неговата подкрепа за един от двамата кандидати на балотажа може да се окаже решаваща за изхода от президентските избори, пише Нахиде Дениз в материал за БТА.

Името на 56-годишния турски политик нашумя през 2015, когато бе изключен от крайнодясната Партия на националистическото действие (ПНД) на Девлет Бахчели, който е съюзник на Ердоган в Републиканския алианс. Говори се, че причината за изключването му е била несъгласие с курса на лидера Бахчели за сближаване с ислямистите на Ердоган, а според други Оган е бил съперник за поста на несменяемия от 40 години Бахчели.

Синан Оган заведе дело, спечели го и членството му в ПНД бе възстановено. Последователно бе два мандата депутат във Великото национално събрание на Турция. Учен  и общественик, той е известен с дейността си по сближаване и сътрудничество между турскоговорещите републики, главно с Азербайджан.

Оган произхожда от семейство на азербайджански турци. Завършил е  университета "Мармара" в Истанбул, специализира международни отношения в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО). За дейността си като представител на Турската агенция за сътрудничество и координиране (ТИКА) в Баку е награден с държавно отличие на Азербайджан. Един мандат е бил председател на отдела Русия-Украйна в Центъра за стратегически проучвания "Евразия" (АСАМ). Преди време бе обявен за най-популярния коментатор в турските медии.

Синан Оган не е лидер на партия. На 11 март т.г. той бе издигнат за кандидат за президент на предизборния коалиционен алианс на турски националистически партии "Ата", воден от Партията на победата на Юмит Йоздаг, която е известна с антиимигрантските си позиции. В предизборните изяви Йоздаг обещаваше, че "непременно ще върнат сирийците по домовете им".

Анализаторите определят Синан Оган като прагматичен националист. В политическото си кредо, което представи неотдавна в интервю пред Хабертюрк, той подчерта, че е представител на турските националисти-кемалисти за разлика от националистите на Девлет Бахчели, които са на страната на консервативните ислямисти на Ердоган. Оган посочи, че целта му е премахването на двете основни кюрдски партии от "политическото уравнение" на Турция, както и да подсили турските националисти и секуларисти, изповядващи принципите на Ататюрк.

Снимка: EPA/MANUEL DE ALMEIDA Снимка: EPA/MANUEL DE ALMEIDA

"Ние, турските националисти, не искаме нито Кандил (има се предвид базата на ПКК, която се свързва с представената в парламента прокюрдска Демократична партия на народите (ДПН), която подкрепя Кълъчдароглу - б.а), нито ХЮДА ПАР (проислямистката кюрдска партия, която се счита за свързана с "Хизбулла" и е партньор на Републиканския алианс на Ердоган-Бахчели - б.а.). Ние, турските националисти, кемалисти, патриоти, сме против остарялата политика”, каза той.

В същото интервю Синан Оган обвинява Ердоган и Кълъчдароглу, че символизират остарялата политика, задържаща развитието на Турция.

Оган на първия тур спечели най-много гласове в областите Кайсери, Караман, Карабюк, Ъспарта, Бурса, Ескишехир, Чанкъръ и Денизли, в едни от които на предишни избори приоритет имаше Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Евдоган, а в други Народнорепубликанската партия (НРП) на Кълъчдароглу.

Според анализатори на вота в неделя много ясно се е проявила т.нар. "дънна вълна" (така се определят избирателите, които в анкетите не посочват предпочитанията си - б.а).

Последна актуализация: 11:24 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Biso
преди 11 месеца
До: Biso. С други думи, демокрацията демократична, но мирише на кланови структури и силоваци в придатък. Приписват следното на Ал Капоне: С добра дума и пистолет в ръка човек може да постигне далеч повече, отколкото само с добра дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Biso
преди 11 месеца
Най-ценното в статията според мен: Оган е бил съперник за поста на несменяемия от 40 години Бахчели. (Партия на националистическото действие (ПНД) на Девлет Бахчели, разполагаща с младежка организация наречена Сивите вълци. Членове на сивите вълци са обвинявани в ред терористични актове, включително опита за убийстов на папата - случая със Сергей Антонов)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 11 месеца
До: SporqZaKef айде наруши традицията и дай малко и след заглавието :):).... пише Нахиде Дениз в материал за БТА :D Та колко да е българин, тоя дето им "дава съвети" според теб... въпреки че статията мяза по скоро на анализ, а не на наръчник със съвети! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
SporqZaKef
преди 11 месеца
Ей тва Българина е велик човек. До там стигаме да даваме акъл на Турците, кой политик какъв е и какво ще накланя, докато Турците ни редят поне половината политика задколисно. Разбира се аз лично имам и втора теза, която ми звучи малко по-реална. Чист препис и малко Google Translate. Според мен истината в тази статия е някъде посредата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 11 месеца
"Който не разбира Широката Руска Душа, не схваща и смисъла на Голямата Руска Земя", пише почетният председател на ДПС https://offnews.bg/politika/ahmed-dogan-s-nagrada-za-duhovnoto-ni-sblizhavane-s-ruskia-narod-641756.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още