IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синан Оган - политикът, който може да наклони везните на балотажа в Турция

Третият участник на президентския вот се очаква да обяви в петък кого от двамата кандидати на балотажа ще подкрепи

11:23 | 17.05.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Синан Оган (в центъра). Снимка: Aytac Unal/Anadolu Agency via Getty Images
Синан Оган (в центъра). Снимка: Aytac Unal/Anadolu Agency via Getty Images

"Анализаторите прогнозираха, че тази неопределена част от електората ще се насочи основно към опозицията, в чиято предизборна агитация преобладаваха икономическите проблеми. Но анализът на резултатите показва, че и в трите алианса национализмът е елементът, който формира основното ядро, или го запазва като важен фактор. Именно тази дънна националистическа вълна беше пропусната от анкетните прогнози, поради което се оказаха подвеждащи", коментира анализаторът Несрин Нас.

Анализаторът Мурат Сабунджу от Т24 коментира, че вятърът на турския национализъм е напът да заеме мястото на консервативния ислямизъм след 21 годишното управление на Ердоган. "След 21 години управление, Eрдоган за пръв път не успя да спечели 50 процента на избори. А турската левица остана на място поради собствените си противоречия и разцепления", казва той.

Така между двата полюса на политическия спектър се откроява вълната на турския национализъм на Синан Оган и неговия алианс, базиращ се на принципите на Ататюрк.

Главният въпрос, който сега интригува обществеността, е каква ще бъде позицията на Оган и неговия алианс като балансиращ фактор.

"Гласоподавателите изпратиха послание, че нямат достатъчно доверие на опозицията, но те ни определиха ролята на балансираща сила спрямо управляващата партия на Ердоган. Нека нашата нация бъде спокойна. Няма да позволим Турция да изпадне в криза. Ние управлявахме този изборен процес по правилния начин, повлияхме и променихме изборните резултати. Не съм нечий резервен кандидат. Аз съм амбициозен кандидат, който е спечелил гласовете на турските националисти и кемалисти”, заяви Оган.

В същото време той посочи, че може да подкрепи основния опозиционен кандидат Кемал Кълъчдароглу на втория кръг само ако той се съгласи да не прави отстъпки на прокюрдската партия ДПН.

Снимка: Halil Fidan/Anadolu Agency via Getty Images Снимка: Halil Fidan/Anadolu Agency via Getty Images

ДПН е яростен противник на Ердоган след репресиите срещу членовете й през последните години и обяви подкрепата си за Кълъчдароглу в президентската надпревара. Кюрдският електорат в Турция е около 12-15 процента. В първия кръг на вота в неделя Кълъчдароглу спечели много голям процент гласове в кюрдските области Диарбекир, Шанлъурфа, Тунджели, където партията му досега въобще не бе популярна.

Ердоган и неговият съюзник Девлет Бахчели пък чрез крайно ислямистката партия ХЮДА ПАР, която се свързва с "Хизбулла", привлякоха към себе си консервативните ислямисти от кюрдския електорат, чиито представители влязоха в парламента.

От друга страна, Синан Оган посочи, че борбата срещу тероризма и връщането на бежанците обратно у дома са червените линии на алианса АТА.

Затова засега не е възможно да се прогнозира точно кого ще подкрепи алиансът на Синан Оган. По думите на Оган алиансът АТА ще реши това след консултации и ще обяви подкрепата си в петък, точно в навечерието на 19 май - официалния празник в памет на Ататюрк и посветен на младежта и спорта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Biso
преди 1 година
До: Biso. С други думи, демокрацията демократична, но мирише на кланови структури и силоваци в придатък. Приписват следното на Ал Капоне: С добра дума и пистолет в ръка човек може да постигне далеч повече, отколкото само с добра дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Biso
преди 1 година
Най-ценното в статията според мен: Оган е бил съперник за поста на несменяемия от 40 години Бахчели. (Партия на националистическото действие (ПНД) на Девлет Бахчели, разполагаща с младежка организация наречена Сивите вълци. Членове на сивите вълци са обвинявани в ред терористични актове, включително опита за убийстов на папата - случая със Сергей Антонов)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: SporqZaKef айде наруши традицията и дай малко и след заглавието :):).... пише Нахиде Дениз в материал за БТА :D Та колко да е българин, тоя дето им "дава съвети" според теб... въпреки че статията мяза по скоро на анализ, а не на наръчник със съвети! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
SporqZaKef
преди 1 година
Ей тва Българина е велик човек. До там стигаме да даваме акъл на Турците, кой политик какъв е и какво ще накланя, докато Турците ни редят поне половината политика задколисно. Разбира се аз лично имам и втора теза, която ми звучи малко по-реална. Чист препис и малко Google Translate. Според мен истината в тази статия е някъде посредата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
"Който не разбира Широката Руска Душа, не схваща и смисъла на Голямата Руска Земя", пише почетният председател на ДПС https://offnews.bg/politika/ahmed-dogan-s-nagrada-za-duhovnoto-ni-sblizhavane-s-ruskia-narod-641756.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още