IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция гласува на втори тур на президентските избори, Ердоган е в позиция да победи

Победителят ще стане ясен по-късно тази вечер

12:14 | 28.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турците гласуват на втори тур на президентските избори, които може да удължат управлението на Реджеп Ердоган в трето десетилетие и да оставят Турция на все по-авторитарен път, агресивна външна политика и неордотоксално икономическо управление, пише Ройтерс.

69-годишният Ердоган опроверга обществените допитвания и излезе убедително начело с почти пет пункта пред основния си конкурент Кемал Калъчдароглу на първия тур на изборите на 14 май. Но той не успя да постигне необходимите 50%, за да избегне втори тур. Надпреварата е с дълбоки последици за самата Турция и за световната геополитика.

Неочаквано силното му представяне на фона на дълбока криза с разходите за живот и победата на парламентарните избори на коалиция на неговата консервативна Партия на свободата и развитието (ПСР), Партията на националистическото действие и други, подкрепиха ветерана в предизборните кампании, който казва, че вотът за него е вот за стабилност.

Изборите ще решат не само кой ще управлява Турция, която е член на НАТО и има 85 млн. души население, а също и как ще бъде управлявана, накъде се насочва икономиката ѝ, след като валутата ѝ изгуби една десета от стойността си спрямо долара за десет години, и формата на външната ѝ политика, след като Турция разгневи Запада с изграждането на връзки с Русия и страните от Персийския залив.

Гласуването започна в 8 ч. местно време и ще приключи в 17 ч. Резултатът се очаква да стане ясен по-късно същата вечер.

74-годишният Калъчдароглу е кандидатът на алианс от шест опозиционни партии, ръководен от неговата Народнорепубликанска партия, създадена от основателя на Турция Мустафа Кемал Ататюрк. Неговият лагер не успя да си възвърне инерцията след шокиращото изоставане от Ердоган на първия тур.

Първите избори показаха по-голяма от очакванията подкрепа за национализма – влиятелна сила в турската политика, която се втвърди след годините на враждебни действия с кюрдските бунтовници, опит за преврат през 2016 г. и притока на милиони бежанци от Сирия след началото на войната там през 2011 г.

Турция е на първо място в света по брой приети бежанци – около 5 млн. мигранти, от които 3,3 млн. са сирийци, сочат данни на вътрешното министерство.

Останалият на трето място кандидат-президент и твърдолинеен националист Синан Оган заяви, че подкрепя Ердоган въз основа на принципа „безспирна борба срещу тероризма“, имайки предвид прокюрдски групи. Той постигна 5,17% от гласовете.

Друг националист, Умит Оздаг, лидер на антиимигрантската Партия на победата, обяви подкрепа за Калъчдароглу, след като той заяви, че ще репатрира имигранти. Партията спечели 2,2% от гласовете на парламентарните избори този месец.

Внимателно наблюдавано допитване на института Konda за втория тур дава подкрепа за Ердоган от 52,7% и 47,3% за Калъчдароглу след разпределяне на избирателите, които не са решили за кого да гласуват. Допитването е проведено на 20 и 21 май преди Оган и Оздаг за обявят кого подкрепят.

Друг ключов въпрос е как ще гласуват кюрдите в Турция, които съставляват около една пета от населението.

Прокюрдската Демократична партия на народите подкрепи Калъчдароглу на първия тур, но след залитането му надясно, за да привлече националистически гласове, партията не го назова изрично и призова избирателите да отхвърлят „едноличния режим“ на Ердоган на втория тур.

Повече Ердоган

Турският президент се бори за оцеляване при най-тежкото си политическо изпитание до момента. Той се радва на пламенна лоялност от набожните турци, които преди време се чувстваха лишени от граждански права в светска Турция, а политическата му кариера оцеля след провален опит за преврат и корупционни скандали.

„Турция има дългогодишна демократична и националистическа традиция, а точно сега е ясно, че националистическата надделява. Ердоган съчетава религиозна и национална гордост, като предлага на избирателите агресивен антиелитизъм“, коментира Нисълъс Данфорт, историк на Турция и сътрудник в института ELIAMEP.

„Повече Ердоган означава повече Ердоган. Хората знаят кой е той и каква е визията за страната му и изглежда, че много от тях я одобряват“, допълва той.

Ердоган установи силен контрол върху повечето институции в Турция и изтласка встрани либерали и критици. „Хюман Райтс Уоч“ съобщи в доклада си за 2022 г., че правителството на Ердоган е върнало постиженията на страната в областта на човешките права десетилетия назад.

Но ако турците все пак свалят Ердоган от власт, това до голяма степен ще се дължи на намаляването на просперитета им, равенството и способността им да покриват основни нужди, след като инфлацията надхвърли 85% през октомври 2022 г.

Калъчдароглу, който е бивш държавен чиновник, обещава да отмени голяма част от обхватните промени на Ердоган в турската вътрешна, външна и икономическа политика.

Той също така заяви, че ще върне парламентарната система на управление за разлика от системата на изпълнителна президентска власт на Ердоган, която беше приета с малко мнозинство на референдум през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 28.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още