IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войници на НАТО са били ранени при сблъсъците в Косово

7 унгарски войници са тежко ранени и ще бъдат откарани в родната си страна за лечение

11:08 | 30.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Около 25 мироопазващи войници на НАТО, защитаващи три кметства в северно Косово, са били ранени в сблъсъци със сръбски протестиращи в понеделник, а президентът на Сърбия постави армията в най-висока степен на бойна готовност, съобщава Ройтерс.

КФОР – водената от НАТО мироопазваща мисия в Косово, осъди насилието.

„Докато противодействаха на най-активните части на тълпата, няколко войници от италианския и унгарския контингент на КФОР бяха обект на непровокирани атаки и получиха травми със счупвания и изгаряния поради експлозия на запалителни устройства“, се казва в изявление.

Министърът на отбраната на Унгария Кристоф Шалай-Бобровницки каза, че 7 унгарски войници са тежко ранени и ще бъдат откарани в страната за лечение. По думите му 20 войници са били ранени. Италиански войници също са били ранени при сблъсъците.

„Това, което се случва, е абсолютно неприемливо и безотговорно“, каза в изявление италианският премиер Джорджа Мелони. „Жизненоважно е да се избегнат по-нататъшни едностранни действия от страна на косовските власти и всички въпросни страни незабавно да направят крачка назад, за да облекчат напрежението“.

Сръбският президент Александър Вучич каза, че 52-ма сърби са били ранени, трима от които тежко.

Косовският президент Вьоса Османи обвини сръбския си колега Александър Вучич, че дестабилизира Косово.

„Сръбски нелегални структури, превърнати в престъпни групировки, атакуваха косовската полиция, офицери (мироопазващи) на КФОР и журналисти. Тези, които изпълняват заповедите на Вучич да дестабилизират северно Косово, трябва да бъдат изправени пред правосъдието“, написа Османи в Twitter.

Вучич, от своя страна, обвини косовския премиер Албин Курти, че създава напрежение. Той призова сърбите в Косово да избягват сблъсъци с войниците на НАТО.

Напрегнатата ситуация се разви, след като етнически албански кметове поеха постове в района със сръбско мнозинство в Северно Косово след изборите, които сърбите бойкотираха - ход, който накара САЩ и техните съюзници да смъмрят Прищина в петък.

В Звечан, един от градовете, косовската полиция – съставена от етнически албанци, след като сърбите напуснаха силите миналата година – изстреля лютив газ, за да отблъсне тълпа от сърби, които пробиха охранителна барикада и се опитаха да си пробият път в сградата на общината, твърдят очевидци.

Сръбски протестиращи в Звечан хвърлиха сълзотворен газ и шумови гранати срещу войниците на НАТО. Сърбите също влязоха в сблъсъци с полицията в Звечан и боядисаха автомобили на НАТО с буквата "Z" – руския знак, използван във войната в Украйна.

В Лепосавич, близо до границата със Сърбия, американските мироопазващи войски в екипировка за борба с безредиците поставиха бодлива тел около кметството, за да го защитят от стотици гневни сърби.

По-късно през деня протестиращи хвърляха яйца по паркирана кола на новия кмет на Лепосавич.

Вучич, който е главнокомандващ на сръбските въоръжени сили, повиши бойната готовност на армията до най-високо ниво, каза министърът на отбраната Милош Вучевич пред репортери.

„Това означава, че непосредствено преди 14:00 ч. (местно време) началникът на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили е издал допълнителни инструкции за разполагането на армейските части на конкретни, определени позиции“, каза Вучевич, без да уточнява.

Мироопазващите сили на НАТО също блокираха кметството в Зубин Поток, за да го защитят от гневни местни сърби, казаха свидетели.

Игор Симич, заместник-председател на Сръбската листа, най-голямата партия на косовските сърби, подкрепяна от Белград, обвини косовския премиер Албин Курти, че подхранва напрежението на север.

„Интересуваме се от мира. Албанците, които живеят тук, се интересуват от мира и само той (Курти) иска да създаде хаос“, каза Симич пред репортери в Звечан.

Сълзотворен газ

Сърбите, които съставляват мнозинството в северната част на Косово, така и не приеха декларацията от 2008 г. за независимост от Сърбия и все още виждат Белград като своя столица повече от две десетилетия след въстанието на косовските албанци срещу репресивното сръбско управление.

Етническите албанци съставляват повече от 90% от населението в Косово като цяло, но сърбите на север отдавна настояват за прилагане на постигнатото с посредничеството на ЕС споразумение от 2013 г. за създаването на асоциация на автономни общини в техния район.

Сърбите отказаха да участват в местните избори през април и кандидати на етнически албанци спечелиха кметските места в четири общини със сръбско мнозинство – включително Северна Митровица, където не бяха докладвани инциденти в понеделник – с 3,5% избирателна активност.

Сърбите настояват правителството на Косово да отстрани кметовете етнически албанци от кметствата и да позволи на местните администрации, финансирани от Белград, да възобновят работата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още